29 Юли, 2015 14:38, обновена 29 Юли, 2015 16:00 3 436 0

11 души са заразени с бруцелоза

  • бруцелоза-
  • евтаназират-
  • животни

Евтаназират заболелите от бруцелоза кози

11 души са заразените с бруцелоза, съобщи за "Хоризонт" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.

Мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти, каза за предаването "12+3“ по "Хоризонт“ националният консултант по микробиология.

Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни.

Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още девет положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обобщи Кантарджиев и призова:

Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени.

Заболяването протича с повишаване на температурата.

Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни. Заболяването се разпространява чрез болни животни.

Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, обобщи Кантарджиев и призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко. Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши, каза той.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите. 

Утре ще бъде извършено евтаназирането на 15- те заболели от бруцелоза кози в град Рила, това съобщи по време на Областна епизоолтична комисия д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в Областна дирекция по безопасност на храните- Кюстендил, цитиран от Дарик радио.

Животните в момента са поставени на оборен режим на отглеждане. Наложени са възбрани като използването на мляко и млечни продукти и продукти от животински произход. Забранено е движението на животни от Рила и към град Рила. Д- р Емил Гъгнев заяви, че се съмнява заразата да се е появила от незаконно внесени животни от Македония или Гърция.

„Към момента няма затворени млекопреработвателни предприятия в района, тъй като няма опасност. Всички продукти преминават през термична обработка. Това гарантира обезвреждане на бактерията. След умъртвяването на заболелите животни ще започнем серологични изследвания на всички едри и дребни преживни животни от град рила. След това ще разширим обхвата в община Рила. Всички животни с положителен тест ще бъдат евтаназирани. Периодически през 60 дни ще се извършва нови изследвания до установяване на два последователни отрицателни резултата в съответните животновъдни обекти", каза д-р Емил Гъгнев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА