3 Август, 2015 16:01 1 614 0

2 000 000 лева предвижда МЗ за подобряване на детското и майчиното здраве

  • мз-
  • детско-
  • майчиното-
  • здраве
2 000 000 лева предвижда МЗ за подобряване на детското и майчиното здраве - 1
Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването ще финансира ранната диагностика на деца с ретинопатия при недоносените и слухов неонатален скрининг. Пренаталната диагностика на бременните у нас ще се заплаща изцяло от държавата от следващия месец. 

Във всички университетски болници ще бъдат формирани центрове за комплексно обслужване на деца с хронични заболявания и увреждания, посочи министърът на здравеопазването доктор Петър Москов, цитиран от БНР.

Във всяка една областна болница създаваме и финансираме Здравно-консултативни центрове, които включват психолог, социален работник и координатор на щат, които трябва да обслужват деца с хронични заболявания. Семействата на тези деца вече няма да търсят собствения си път за лечение на собственото си дете.

Държавата, като национална програма, поема това и формира тези центрове, финансира ги и осигурява абсолютно безплатния достъп до висококвалифицираните специалисти в областните болници и гарантира изработването на терапевтичния план т.е. осигуряваме ясния път и спокойствието на родителите, както и пълноценната грижа за здравето на детето. Формираме специализирани центрове за определени видове заболявания в университетските болници.

Министерството на здравеопазването е предвидило два милиона лева от началото на септември до края на годината за подобряване на детското и майчиното здравеопазване. Предвижда се и стартът на обучение на педиатри и личните лекари с цел ранна диагностика на деца с аутизъм. В средата на август ще започне и кампания за нуждата от ваксинация, посочи още министърът на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА