31 Август, 2015 21:30 3 161 4

Увеличават се българките, страдащи от анорексия и булимия

  • увеличава-
  • българки-
  • страдат-
  • анорексия-
  • булимия

Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?

Увеличава се броят на българите, които страдат от анорексия и булимия. По данни на Световната здравна организация цитирани от Нова телевизия в момента те са поне 40 000. За 20% от тях изходът е фатален. Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?

Цветана никога не е имала проблеми с килограмите. Поне докато не се разболява от анорексия. Всичко започва, когато е на 14 години заради любовно разочарование.

„За да изглеждам добре, за да се чувствам добре уж и се радвам, че само дотук съм стигнала, защото има момичета, които падат и по-ниско и те вече граничат със смъртта”, казва Цветана Илиевска.

Храната е табу за нея. След години ограничения стига и до другата крайност - булимията. През цялото време в огледалото вижда деформирания образ, който съзнанието й рисува.

„Че съм дебела, изкривеното възприятие за себе си, в този момент не можеше да приема реалността. По-късно започна и осъзнаването, когато започнах да повръщам”, разказва още Цвети.

След 12 години в омагьосан кръг, Цвети започва лечение при психотерапавт. Това е първата и най-важна стъпка, която болните трябва да направят.

„Идването в лекарския кабинет става най-често по настояване на родителите и обикновено е свързано с несъгласие от страна на пациента, много трудно склоняване на такава консултация”, обяснява психиатърът д-р Анета Аничкина.

А колкото по-дълго се отлага психотерапията, толкова по-сериозни са пораженията върху организма.

„Обикновено това са пациенти, които идват с понижено телесно тегло,често пъти не само под 40, но и под 30 кг, при които е забавено телесното развитие. Те често ги носят на ръце, когато идват при нас и ние започваме борба за тяхното физическо оцеляване”, казва гастроентерологът д-р Радин Цонев.

А на момичетата, които сега се гледат в криво огледало пожелава да намерят пътя към се себе си.

„Да заобичат телата си, да заобичат сърцата си, да заобичат всичко във себе си”, казва д-р Радин Цонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 0 Отговор
    ами
    на голям тезгях инструмента по трудно пада
    ама тия не го правят за другите а за себе си
    така че няма как да им се влияе
    ама пълните повече ме привличат
    но няма как да ги сваляш е бедата
    как да излезеш с такава?
    говоря за над 80 кг
    иначе всеки би опитал нещо с такава:)
  • 2 миседниш накура

    1 0 Отговор
    една жена трябва да си има всичко,човек да пипне,да усети....не като манекенките-сухи и грозни,щото ако са хубави и пищни кой ще гледа дрехите....
  • 3 Свако

    1 0 Отговор
    Като бивш на анорексичка (прикрита), съветвам всички, които имат подобни съмнения относно половинките си да се преориентират бързо! Жалко е да го кажа, но подобни създания са много объркани. Анорексията е преди всичко психическо заболяване и прекалено слабото телосложение е само една от проявите. Суицидни наклонности, липса на желание за секс, обърканост, прекалено гладуване. Не оправяйте живота на някой друг за сметка на своя. Нещата са невероятно комплексни и който си мисли, че анорексията е само глад - греши.
  • 4 Дошо

    1 0 Отговор
    С интерес и недоумение съм наблюдавал как прекрасни момичета полагат неимоверни усилия за да се съсипят.Имам една позната в момента на 27години, още от дете (15-16 годишна) имаше огромни гърди и това при положение, че имаше чудесна фигура без дебели бедра, паласки и корем.Стана на 20 и се започна.То бяха диети, то беше чудо.За 4 години се съсипа.Изтощи се цялостно, като освен, че гърдите ѝ се стопиха, дупето ѝ стана плоско и лицето ѝ стана неузнаваемо.Просто кожата на лицето ѝ стана на някакви дупки, има проблеми с хормоните вече понеже с тия диети пи всевъзможни добавки, билки и тем подобни.Сутиена го пълни с подплънки вече.Трагедия.А беше такава кукла :-(.