Last news in Fakti

3 Септември, 2015 18:22 1 250 0

Телемедицински устройства навлизат поетапно в спешните центрове

  • телемедицински устройства-
  • спешните центрове-
  • петър москов

Министърът връчи на шефа на ЦСМП - София д-р Гелев акредитация за обучение на специализанти

Телемедицински устройства навлизат поетапно в спешните центрове - 1
Снимка: БТА

Нямам абсолютно никакви притеснения, че със сливането на спешните центрове в София-град и София-окръг столицата ще се оголи откъм екипи и това ще влоши качеството на медицинското обслужване за софиянци и гостите на София. Това заяви министър Петър Москов пред журналисти при посещението си в ЦСМП, съобщи Zdrave.net.

Петдесет щатни бройки за координатори ще бъдат прехвърлени от администрацията към реалната работа на терен, стана ясно още от думите на министъра. Няма да търпим излишни чиновници, правим всичко възможно да променим условията в спешния сектор, така че е въпрос на личен избор дали един човек желае да остане на работа в него или преценява, че иска да работи на друго място. Така д-р Москов коментира появилата се информация за масово напускане на лекари поради сливането на двата центъра.

Последователните мерки, които предприемаме за укрепване на целия сектор „Спешна помощ” по мое мнение могат да бъдат реален стимул за много млади колеги, които ще имат възможност да работят в нови условия, в подобрена работна среди и при пълна възможност за кариерно развитие, подчерта още министърът. В допълнение министърът потвърди, че след първото повишаване на трудовите възнаграждения в „Спешна помощ” с 20% се предвижда този процес да продължи и медиците в сектора да получават поетапно още увеличения на заплатата.

Д-р Москов връчи на директора на ЦСМП д-р Георги Гелев документите, удостоверяващи акредитацията на центъра като база за специализация на млади лекари. „За първи път от много време насам се наблюдава ясно изразена тенденция към увеличаване броя на новозавършили медици, които заявяват желание да постъпят при нас”, посочи д-р Гелев. В близките дни в ЦСМП започват работа 9 млади лекари, а за изминалата година броят на екипите се е увеличил двойно, информира още той и уточни, че само през изминалата нощ са работили 20 екипа, а днешното дневно дежурство се покрива от 23 екипа срещу максимално 9-10, които са дежурели през изминалата година.  

18 ЦСМП в страната вече разполагат с телемедицински устройства, които ще дадат възможност на екипите без лекари да бъдат в постоянна връзка с консултиращи специалисти в центровете и да разчитат на тяхната помощ, заяви министър Москов при посещението си днес, като уточни, че първите 25 устройства вече са разпределени в страната, като 3 от тях са предоставени на софийския център. Това е само началото, увери министърът и поясни, че намерението на ръководството на МЗ е поетапно да закупува още такива устройства, като ги разпределя приоритетно в регионите, където на терен работят повече фелдшери и парамедици, а лекарите не достигат. Амбицията е в недалечно бъдеще всички спешни центрове в страната да разполагат с такава апаратура за дистанционно предаване на важна информация за състоянието на болния – стойности на артериалното налягане, електрокардиограма, сатурация. Взети са всички мерки спешните екипи да бъдат обучени, а консултативните звена в центровете да бъдат покрити с необходимите специалисти, подчерта още д-р Москов.

Промените в спешната помощ ще останат приоритет на правителството и нито един български гражданин не трябва да има съмнение, че при нужда ще получи навременна и качествена здравна услуга, съответстваща на стандартите в тази област, обобщи министър Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА