Last news in Fakti

4 Септември, 2015 17:24 1 158 1

Москов недоволен от корекциите в реформата му

  • петър москов-
  • недоволен-
  • корекциите-
  • реформата

Той настоява касата да финансира само болници с комплексно лечение

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрази несъгласие с решението на Комисията по здравеопазване от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения да отпаднат текстовете, които гарантират това, че НЗОК ще сключва договор само с болници, обединени в консорциум и осигуряващи комплексно лечение. Тази идея отпадна с гласовете на БСП и ДПС.

„За мен това е остро философско разминаване с това, което считам, че трябва да се превърне българското здравеопазване. Касата трябва да се върне към изначалната си функция – от наше име, на пациентите, да може да изисква от системата определени правила – комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде такава, каквато е сега – финансираща институция на бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците", заяви Москов.

Москов подчерта, че няма да приеме сегашната редакция да мине през пленарна зала. „Ще се боря до последния момент в зала това нещо да бъде променено. Това е срещу интересите на пациентите“, каза здравният министър.

"Не мога да разбера защо няма да бъдат защитавани интересите на пациентите, а ще надделяват притесненията за това какво ще се случи с една или друга болница. От гледна точка на касата това не би трябвало да има значение", посочи той.

Отпадна и още една идея на Министерството на здравеопазването - болници да могат да се приватизират.

По отношение на промените в Спешната помощ министърът заяви, че сливането на двата центъра за Спешна помощ в София област ще доведе до 5 нови екипа, до новооборудвани линейки, до телемедицински устройства, които вече са раздадени там. По думите му това допълнително ще даде възможност на хората от София област за по-качествена и по-бърза Спешна помощ. Това е добре и за работещите там, защото техните заплати ще бъдат увеличени, каза още той.

Здравната комисия окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения и така ще имаме национална здравна карта, която ще определя броя болници в зависимост от потребностите на областите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Besen

    0 0 Отговор
    Доразсипват останалото!
    Вън, фашисти!!!