Last news in Fakti

4 Септември, 2015 22:12 3 030 0

Родилка почина в болница, лекарите спасиха бебето

  • родилка-
  • почина-
  • болница-
  • търговище-
  • спасиха-
  • бебе

Лекарите са действали адекватно в грижата си към починалата, заяви д-р Стоянова

36-годишна родилка е починала в Многопрофилната болница в Търговище, лекарите успяха да спасят бебето ѝ, съобщи БНР.

Жената от село Черковна постъпила в лечебното заведение вчера с оплаквания, наложило се спешно секцио, след което тя е била настанена в ОАРИЛ. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова разпореди проверка по случая.

Целта е да се установи какво медицинско обслужване е получила родилката. Изискани са заверени копия на цялата налична първична медицинска документация по случая, на аутопсионния протокол и доклади от всички лекари, участвали в лечебно-диагностичния процес, както и информация от личния лекар за здравния статус на починалата пациентка. По предварителни данни от проведената аутопсия, смъртта е настъпила в резултат на двустранна белодробна емболия.

За случая е уведомено Министерството на здравеопазването. 

“Лекарите са действали адекватно в грижата си към 36-годишната родилка, която почина в болницата на Търговище", коментира по-късно днес д-р Венка Стоянова.

По думите й, взетото от медиците решение да извадят плода на постъпилата по спешност, и по-късно починала жена, е било най-правилното в този момент. Родилката е влязла в болницата с направление от наблюдаващия акушер-гинеколог, защото се оплакала, че се уморява лесно и е отпаднала, коментира д-р Венка Стоянова.

"След като са й направени съответните консултации и изследвания с кардиолог, акушер-гинеколог и с консулти, които са назначени по време на лечението и на приемането, се оказва, че има данни на тромбоемболия в белия дроб. В този случай се налага да се проведе антикоагулантно лечение, тоест лечение с препарати, които не позволяват съсирване на кръвта и следващи тромбоемболии. Едно раждане предполага силно кървене, по тази причина колегите са взели решение да извадят плода, който е забелязано от акушер-гинеколога, че е спрял своето развитие, отговаря на по-ниски седмици", коментира д-р Стоянова.

Бебето е живо, тежи около 2 килограма и за него се грижат неонатолозите в лечебното заведение. Проверката на Здравната инспекция продължава, цялата информация ще бъде предоставена на звено "Медицински одит" уточни д-р Венка Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА