Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 12:25 1 124 1

Готови са пакетите с дейности, които Здравната каса ще плаща

  • петър москов-
  • пакети-
  • дейности-
  • здравната каса-
  • плаща

Москов обеща ДАНС да започне операции срещу престъпленията в здравеопазването

Готови са пакетите с дейности, които Здравната каса ще плаща - 1
Снимка: БТА

Готови са двата пакета с дейности, които Здравната каса ще плаща за лечението на осигурените пациенти. Малко по-късно днес здравното министерство ще ги обсъди с лекарите и с пациентските организации. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти след началото на време на форум „Иновации в здравеопазването“.

Проектите на основния и допълнителния пакет заболявания са готови, но не са остойностени, коментира Москов. В допълнителния пакет ще влязат само 6 заболявания. Други 20 клинични пътеки пък ще преминат към извънболничната помощ. Москов обясни, че документът вече е предоставен на Българския лекарски съюз. Относно допълнителния пакет обаче предстоят разговори със здравните застрахователи, за да се определи кои от заболяванията ще бъдат заплащани от Касата и кои – от доброволните фондове.

В пакетите заболяванията няма да са разделени, а състоянията на тежки и по-леки. Това ще позволи по-тежките случаи да бъдат лекувани по-ефективно и да са по-добре платени от Здравната каса, подчерта Москов.  По думите му отлагането на лечението няма да може да бъде неограничено във времето и ще бъде предвиден срок, до който пациентът ще трябва да бъде лекуван в болница.

В основния пакет са включени социалнозначими заболявания, детско и майчино здравеопазване, спешни състояния, а в допълнителния - пет-шест заболявания, допълни той, но не уточни кои са те.

Философията е най-тежките болести, от които умираме, да влязат в основния пакет и да бъдат напълно покрити от Касата, заяви Петър Москов. На въпрос как ще се определя кое заболяване да влезе в основния или в допълнителния пакет той заяви, че кодовете и процедурите, които се залагат, ще определят критериите за това.

Около 20 клинични пътеки излизат в доболничната помощ, каза още министърът и поясни, че за тези заболявания, които пътеките покриват, няма да се налага да се правят допълнителни излишни изследвания и да се лежи в болница. Министърът посочи, че в тези 20 клинични пътеки влизат определени очни заболявания, гастроскопии и други.

60 заболявания попадат едновременно и в основния, и в допълнителния пакет и така според конкретното състояние на пациента ще решава по кой пакет той да приет, като за отложения прием ще има граница на чакане, която още не е фиксирана. Само 5-6 заболявания влизат в допълнителния пакет. П съобщи:

„В допълнителния пакет влизат малко клинични пътеки, четири или пет са. Заболяване, което е в основния пакет, но не е животозастрашаващо, да бъде и в допълнителния, но това нещо ще стане вече по преценка на лекуващите лекари. В урологията така, в очните, в хирургията има такива заболявания, ето например една херния“, заяви председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Допълнителният здравен пакет също ще се финансира от Здравната каса от догодина, но приемът в него е планов. Ако пациентът има допълнително здравно осигуряване, той няма да чака, каза от своя страна председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

По думите му 20 клинични пътеки излизат от болничната в доболничната помощ, като гастроскопиите и някои очни заболявания. 

Москов пък обеща още ДАНС да започне операции срещу престъпленията в здравеопазването.  По думите му още този месец ще станем свидетели на това как се действа срещу злоупотребите в здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъртвеца

    0 0 Отговор
    Толкова много пари им плащаме а те се е....т с нас!