Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 07:30 7 734 6

5 изненадващи навика, които ускоряват загубата на тегло

  • здраве-
  • диета-
  • тегло-
  • мазнини-
  • навици

Какво да правите, ако искате да отслабнете по-бързо?

Ако искате да отслабнете, трябва да ядете по-малко и да правите повече физически упражнения. Относно това няма спор. Но какво, ако загубата на няколко килограма на месец не е достатъчна? Какво да правите, ако искате да отслабнете по-бързо?

След като сте се отказали от газираните напитки и бонбоните и сте започнали да тренирате по няколко пъти в седмицата, можете да започнете да следвате и тези 6 правила, за да засилите ефекта от диетата и тренировъчната си програма. Според авторите в сайта lifehack.org, тези правила драматично ще ускорят загубата на тегло.

1. Пийте повече вода, особено преди хранене

Всеизвестен факт е, че се нуждаем от вода, за да живеем. Но малцина са тези, които осъзнават колко важна е водата наистина. По-голямата част от хората живеят в състояние на лека, хронична дехидратация, което води до липса на енергия и повишаване на теглото. За максимално добро физическо състояние и загуба на мазнини, направете усилие да пиете най-малко по литър и половина вода на ден. Пийте поне по половин литър вода преди всяко хранене и всеки път когато се почувствате отпаднали.

За да проработи това правило трябва наистина да пиете вода - не газирано не сок или кафе, а вода. Ако откриете, че е трудно, опитайте ароматизираните води с много малко количество плодове или краставица.

2.  Отделете повече време да дъвчете храната

Една популярна теория твърди, че по-бавното ядене ще помогне при загубата на тегло. Причината е, че има забавяне между момента, в който поглъщате храната и момента, в който мозъкът ви разбира, че сте я погълнали.Така и чувството за ситост се забавя и вие поглъщате повече храна от необходимото. Експерти, като диетолога Хорас Флетчър, отдавна предполагат, че когато се храните по-бавното всъщност ядете по-малко.

Едно скорошно проучване в Китай потвърждава тази теория. То показва, че дебелите мъже се хранят по-бързо от слабите мъже. Установено е също така, че мъжете, които дъвчат всяка хапка 40 пъти са загубили 12% повече мазнини, отколкото мъжете, които дъвчат всяка хапка само 15 пъти.

Ако искате да отслабнете по-бързо ще трябва да дъвчете всяка хапка храна най-малко 20 пъти, като всяка седмица увеличавате дъвченията с по 5.

3.  Правете си разходки след всяко хранене

Разходка след хранене? - ще възкликнете вие. Та една разходка по никакъв начин не би могла да се сравни с една усилена тренировка! И сте прави. Но въпреки това ходенето след хранене е един от тези малки трикове, които ще ви помогнат да стопите мазнини. Дори леко упражнение, като ходенето, след хранене активира вашите GLUT-4 рецептори, което кара мускулите ви да поглъщат цялата глюкоза, която сте погълнали. Нещо повече, това пречи на храната да повиши вашите нивата на инсулин.

Така че следващия път когато приключите с храненето, разходете се за 10-тина минути.

4. Използвайте ниските температури, за да накарате мазнините да работят за вас

Не всички мазнини са лоши. Повечето от вашата мастна тъкан е бяла мазнина, която просто съхранява енергия. Това е мазнината, за която мислите, когато стане дума за мазнини. Но вие също имате и малко количество кафява мастна тъкан, която изгаря енергия, за да се стоплите. Основната и най-важна функция на кафявата мастна тъкан е да топли тялото и да предизвиква изпотяване.

Можете да ускорите значително загубата на мазнини чрез излагане на тялото си на ниски температури, за да стимулирате растежа на кафява мастна тъкан.

Има няколко начина да направите това. Можете да поддържате дома си малко по-студен, или да носите по-тънки дрехи през целия ден. Можете да пиете по чаша ледена вода всяка сутрин и всяка вечер. Можете също така да "атакувате" със студ директно кафявата мастна тъкан. Тя се намира в шията и в горната част на гърдите и гърба, така че можете да я стимулирате като си взимате студени душове или като слагате лед на тези места.

5.  Добавяйте лимонов сок, мед и канела към блюдата, които ядете

Добре известно е, че по-здравословните храни се абсорбират от тялото много по-бавно отколкото нездравословните храни като газираните напитки и чипса, които се усвояват много бързо. Ако не сте готови да се откажете от нездравословната храна, за щастие има начин да накарате тялото ви да усвоява храната по-бавно.

Добавянето на лимонов сок и канела към ястията забавя скоростта, с която храната се придвижва от стомаха към червата, което спомага за подобряване на контрола върху инсулина и кръвната захар. Подмяна на захарта с малко мед, също подобрява нивото на кръвната захар, защото медът, също се усвоява по-бавно от другите захари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до автора

    2 0 Отговор
    Зорлем ще простудите някой глупав шишко.
  • 2 тука щука

    0 0 Отговор
    еха, хем бързо ,хем лесно ама опасно :)
  • 3 lock

    0 0 Отговор
    и това го казват на народ, който с поколения е учен да не пие вода на гладно
  • 4 умника

    0 0 Отговор
    Така нека да помислим мащабно : тези лековити начини против килограми не са истински но, все пак вредят на хората . Ако добавим мед и канела към спагетите или заека ще се получи нещо прекрасно в кавички.Само някой дебел глупак ще се простуди и после ще вникнат всякакви болести по целия свят и така ,така ще просветне на всички че, всяка баба е права че, е по добре със съвременни решения от колкото с полезни съвети по интернет.
  • 5 До умника:

    0 0 Отговор
    Абе, ти изби рибата с този коментар. Пробва ли да го прочетеш след написването, мащабника?

    Коментиран от #6

  • 6 умника

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "До умника:":

    да. но ми кажи ти какво си се развихрил?