Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 08:50 1 209 1

Москов: Въвеждаме персонален пръстов идентификатор в болниците

  • болници-
  • здраве-
  • петър москов

Имунизациите за новородените са изцяло осигурени, заяви здравният министър

"До края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница". Това обяви здравният министър Петър Москов за "Здравей, България" по Нова телевизия.

 „Това, което предвижваме, в края на януари в българските болници задължително ще въведем персонален пръстов идентификат. На всеки един пациент – здравноосигурен, който само с палец ще докаже това в болницата”, разкри министърът.

„Ама това е като в Индия”, прекъсна го тв водещият Виктор Николаев.

„Не, не е като в Индия. Ако вие имате причина да отидете в болница ида си сложите пръстчето, това е ваш избор. Тези четящи устройства струват двадесетина евро”, заяви Москов.

Той посочи, че всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

В същото време министърът посочи, че в края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена модерна високотехнологична апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спести пари на родните пациенти.

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват", каза Москов. По думите му досега българите са плащали голяма част от разходите по лечението си в Турция, а сега тези пари вече ще бъдат поемани от Здравната каса.  

Относно проблема с липсващите ваксини за децата, министърът беше категоричен, че имунизациите за новородените вече са изцяло осигурени.

"Що се отнася до реимунизацията на 6-годишните, тя ще бъде възстановена до края на тази година", допълни той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Министъро не е У ред совсем

    0 0 Отговор
    както виждате подава министъро не е е адекватен..
    Пострадал е от остро нарко пси препрограмиране и от нарочно заразни ваксинации уж противогрипозни..