Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 10:53 1 315 1

Поне два дни седмично децата трябва да постят

  • постят-
  • два дни-
  • затлъстяване-
  • децата-
  • байкова

Българчетата са в топ 5 по затлъстяване в Европа

Здравословната закуска за дете е две тънки филии пълнозърнест хляб с лютеница, извара, пастет или броколи. Може също да е мюсли с кисело мляко. Консумацията на червено месо на обяд трябва да се намали, като за пържолите трябва да останат 2-3 дни от седмицата, а също толкова да се яде и риба. Поне два дни трябва да са „постни”, за да си почине организмът.
 
Тези съвети даде диетологът проф. Донка Байкова в студиото на „Тази сутрин”. По думите й проучванията, които вече 20 години правят, показват, че в групата от 7 до 19-годишна възраст затлъстяването достига 30%. Тя допълни, че най-големите ученици трябва да прекарват най-много 2 часа дневно пред екрана.
 
Байкова посочи, че чипсът съдържа трансмазнини, които силно увреждат организма, а в кренвиршите съдържат не повече от 20% чисто месо. По отношение на киселото мляко, тя посочи, че това по стандарта на БДС с 2% масленост е препоръчително за децата.
 
Тревожни данни
 
Професорът коментира темата във връзка с нова класация, в която българчетата се оказват пети в Европа по затлъстяване – средно 19.8%. Пред нас са само Грузия (20 на сто), Албания (22), Великобритания (23.1) и Ирландия (27.5).
 
В същото време, отличници са чехите (с 5.5% детско затлъстяване), белгийците (7%) и шведите (8%).
 
До този нерадостен резултат стигаме с по 3-4 часа висене пред компютъра или телевизора дневно и с „диета”, в която тестените изделия, сладкишите, безалкохолните напитки и снаксовете заемат основно място.
77 на сто от българите не спортуват, а сред останалите 23 има предимно млади хора с висок доход от големите градове.
 
Така прогнозата е, че през 2030 г. 89% от населението на нашата страна ще е с наднормено тегло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Затлъстяват не от преяждане а от некачествени храни бъкани с ГМО! Стига сте спекулирали! Вижте бургерите в елитните вериги, пълни са с боклуци!