Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 09:11 1 082 1

Бюджетът на Здравната каса се върти в порочен кръг

  • блс-
  • д-р грозев-
  • нзок-
  • здравната каса-
  • порочен кръг

Трябва да се промени подходът, смята шефът на БЛС

Въпросът с актуализацията на бюджета на НЗОК се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането върви е в порочен кръг. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:

Според нас това е, защото с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година. И тази година се получи по същия начин. Март месец НЗОК и нейния Надзорен съвет взе решение 120 милиона да се дадат за дейности, извършени през 2014-та, но с бюджета от 2015-та. И едни 80 милиона лева се насочиха от бюджета на Касата към бюджета на Министерството на здравеопазването./…/ Ето ви едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015-та година и болниците седят в този финансов хаос.

Д-р Грозев коментира, че в момента, на годишна база, данните сочат, че хоспитализациите ще са с около 10 хиляди и 400 по-малко от миналата година:

При по-малко хоспитализации, с почти същите цени на медицинската услуга, болниците влизат в преразход. Значи има нещо, някъде, което не е анализирано достатъчно добре още в началото на 2015-та година.

Председателят на БЛС каза, че бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 милиона лева, за да се покрият разходите на болниците.

Както Факти.бг съобщи вчера, Българският лекарски съюз/БЛС/ изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК/ за тази година.

Преди да се обърнат към министър-председателя от Лекарския съюз са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК, обясни д-р Грозев: Решихме, след като няма особени реакции в положителна насока, да се обърнем към министър-председателя, за да може да се дискутира този въпрос./…/ Това не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. Сигурно държавата си има своите проблеми, сигурно Министерството на финансите си има своите проблеми и своите виждани, на в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Кому беше необходим този посредник между реално плащащия пациент и лекаря? Ако проверите колко ни струва годишно НЗОК, ще се окаже, че е доста повече от недостига във финансирането на болниците.