Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 20:33 2 017 0

Тайван на първо място в Азия според индекса "Качество на смъртта"

  • тайван-
  • индекс-
  • качество на смъртта-
  • economist intelligence unit-
  • изследване-
  • палиативни грижи-
  • здравеопазване-
  • социални грижи

Страната изпреварва Сингапур, Южна Корея, Япония и Хонконг, което е огромен напредък

Република Китай заема почетното първо място в цяла Азия, когато става въпрос за предоставяне на грижи за неизлечимо болните. Това показаха резултатите от изследване на индекса "Качество на смъртта".

В проучването попадат общо 80 страни и територии. Тайван се изкачва с осем места спрямо предходната година, заемайки шеста позиция след Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Белгия в този ред. По-назад в класацията остават другите азиатски страни, сред които Сингапур на 12-то място, Япония на 14-то място, Южна Корея на 18-то място и Хонконг на 22-ро място.

Според Economist Intelligence Unit силното представяне на Тайван се дължи на фактори като засилено обучение на медицински персонал в различни области, повишен достъп до качествени медицински услуги и засилена обществена ангажираност.

„Наличието на палиативни услуги през последните години значително нарастна. Хоспис програмите се увеличиха с повече от 50%, достигайки до 77 на брой в периода 2004-2012г., а болничните палиативни грижи скочиха от 8 на 69”, заявиха от Economist Intelligence Unit.  

Важен фактор, обуславящ напредъка на страната в това отношение, безспорно са правителствените политики. В тази връзка от Министерството на здравеопазването и социалните грижи заявиха, че ще продължават да полагат усилия в посока постигане на още по-добри резултати. Нещо повече – стартирани са различни инициативи, имащи за цел да премахнат табутата относно обсъждането на смъртта в училищното образование, както и дистанционно наблюдение на палиативните грижи, посредством смартфони и таблети.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА