Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 07:23 14 989 7

5 подли начина, по които съвременният свят разрушава тялото

  • здраве-
  • съвременният свят-
  • болести-
  • тяло

Кариесите, влошените слух и зрение дължим на постиженията на цивилизацията

Някога гледали ли сте филм за амазонските племена, мислейки си: „Леле, тези колко хубави зъби имат!". А чудили ли сте се как хората с течение на еволюцията са успели да „развалят"  зрението си, при положение че преди хиляди години неспособността да виждаме приближаващите хищници ни е обричала на сигурна смърт?

Истината е, че нашите предци са страдали от същите болести, които водят и нас на преглед при доктора на всеки няколко месеца. А други сме си създали сами, поддавайки се на удобствата на цивилизацията, пише списание 8.

1. Кариесите се дължат на начина на хранене

Лесно можем да решим, че живеем в златната ера на денталната хигиена, съдейки по това, че използваме електрическа четка за зъби, антибактериална вода за уста и конец за зъби. Оказва се обаче, че нашите средновековни предци може и да са имали голям шанс да се спънат и да паднат по лице в гьол с неясно съдържание и „убийствен аромат" всеки път, когато престъпят прага на къщата си, но въпреки това е твърде вероятно да са имали по-здрави зъби от нас.

Странно, но според редица специалисти всичко води началото си от индустриалната революция и свързаната с нея промяна в съвременния начин на хранене. Благодарение на бързото увеличаване на производителните ни възможности, в период само от няколкостотин години от момент, когато почти никой не е можел да си позволи да яде рафинирана захар, вече сме в положението много от нас да карат цял ден само на сладкиши. 
Важно е да се отбележи, че самата захар не вреди на зъбите. Това не важи обаче за бактериите, които живеят в устата ни и които имащи дори по-голям от нашия апетит за бялата сладост. Когато прекаляваме със захарните изделия, микроорганизмите започват да се „любуват" на захарта, изпълвайки цялата ни устна кухина с киселинни вещества, които пък разрушават зъбния емайл.

Според една от теориите кариесите са резултат от това, че сме променили прекалено бързо начина си на живот в сравнение с естествената еволюция. Нашите тела са готови да поддържат перфектен бактериален баланс в устата, но индустриалната революция и нейните захарни храни накланят везните в лошата посока. Докато се борим срещу проблема, гълтайки флуорид и вода за уста обаче, е възможно да нанесем дори по-големи щети на деликатната екосистема в собствената ни уста... 

Така че, ако наистина искаме да се преборим с кариесите, може би трябва да захвърлим електрическите си четки за зъби и да започнем да се храним отново както през Средновековието.

2. Късогледството е причинено от много четене 

Проблемът с миопията или т.нар. късогледство „пламва" през последните четиридесет години. В Азия днес късогледството е достигнало размерите на епидемия – в рамките само на едно поколение от сравнително рядък проблем то вече засяга почти всеки. 

Откъде изведнъж се появи това късогледство? Ако трябва да проследим корените на заболяването? Проблемът отчасти отново е еволюционен - докато едно време е било своеобразна суперсила да виждаш остро надалеч, днес това не само не е така, а ако прекарвате голяма част от младостта си на закрито с изкуствено и слабо осветление, естествено, че ще расте и шансът да недовиждате. 

За да се преборят с този проблем учени от Китай тестват различни методи, като например използването на прозрачни класни стаи, в които влиза повече светлина. Съветват децата да масажират с пръсти очите си, за да пренастроят своята енергия чи. Обаче за тези, които са засегнати от късогледство, вече е прекалено късно.

3. Загубата на слуха и шумните машини

САЩ изживява истински бум на слуховите проблеми през последните години. Половината от хората над 75 години имат слухови увреждания, а това не е просто страничен ефект от старостта. Загубата на слуха е сред водещите професионални рискове - твърде често причините за нея са предотвратими, свързани са с постижения на цивилизацията като шумните машини или пронизителната музика по концерти и дискотеки.

Много от ветераните в САЩ приключват службата си с много силен шум в ушите, наричан тинитус – гадният по-малък брат на загубата на слуха. Сам по себе си шумът в ушите не е нещо плашещо, но когато е в напреднала фаза - силен и непрестанен, той би могъл да доведе след себе си неврологични увреждания. Заради него хора с дори леко слухово увреждане има много по-голяма вероятност да развият още сериозни усложнения. Дори психически.

Човечеството само създаде тази епидемия, а и почти нищо не прави, за да я предотврати. Все повече зачестяват случаите на проблеми със слуха в ранна възраст, за които отново поне отчасти можем да виним своите „джаджи". Уврежданията на слуха според американски лекари вече обхващат смайващите 20% процента от тийнейджърите.

4. Безсънието е причинено от изкуственото осветление

Все по-разпространен проблем в развитите общества са нарушенията на съня. Американски и австралийски учени, проучващи проблема, все по–често посочват изкуствената светлина като виновник. И по-точно тази от нашите електронни устройства.

За да разберем каква е причината за безсънието, трябва да се върнем в ерата, когато сме се разхождали в мамутски кожи и сме се биели с пръчки по пещерите. Тогава залезът е бил сигнал да си лягаме и тъй като нощта е била тъмна и изпълнена с опасности, точно това сме били принудени да правим. Телата ни са еволюирали с предположението, че това няма да се промени. Уви, с напредването на хилядолетията и въвеждането на изкуствената светлина, границата между деня и нощта е започнала да се размива.

Още по-бързо се стига до момента, в който нашата епифиза до такава степен е измамена от светлината, която техниката излъчва, че вътрешният ни часовник се обърква тотално, подобно на този при птиците, които заблудени от неестественото осветление след залез се блъскат в сградите. Нашите телефони и таблети излъчват синя светлина, а именно този цвят във всичките му нюанси е най-голям бич за нашия биологичен цикъл.

Учени от Харвард доказват, че излагането на ярко осветление през нощта има много по-трайни последици върху нас, отколкото предполагаме. Една от тях е покачването на кръвната захар. Нарушенията на съня могат да доведат до диабет, психични болести, рак, сърдечносъдови заболявания. 

5. Всичко, което не е наред с краката ни

Много вероятно е вие да сте сред мнозинството хора, страдащи от болки в краката. Но защо? Дали понеже работата ви изисква да стоите дълги часове прави, или пък сте принудени да прекарвате прекалено дълго време седнали? 

Всъщност причината за проблемите с краката е, че носим обувки. Плантарен фасциит, невром на Мортън, деформация на Хаглунд - това са все изключително болезнени състояния, причинени от ходенето с обувки. Не става въпрос само за избора между високите токчета или ортопедичните стелки, а за носенето на обувки като цяло. Изследвания показват, че обществата, които не ги познават, имат драстично по-добро „крачно“ здраве в сравнение с нас. 

Дори с опитите да направим обувките си по-удобни, често успяваме да влошим нещата. Стелките, които целят да смекчат натиска върху стъпалата, с течение на времето е възможно да причинят абдукция на коляното, водеща до неприятни промени в нашата походка. 

Какъв е лекът? Вероятно докато „флинстоуновата“ мода на босите крака се завърне, единственото нещо, което ни остава, е да ходим боси поне вкъщи... 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дете на 90те

    2 0 Отговор
    6. Никой вече не умее да общува на живо, само висят във ФБ или LinkedIn.
  • 2 Дино

    1 0 Отговор
    Да, така е...обществото става все по-разделено и изолирано в собствения си електронен свят. Отделно, ядем ГМО боклуци и храни, пълни с нитрати, консерванти и оцветители. Месото и алкохола са на почит за сметка на плодовете и зеленчуците. Дишаме отровен с автомобилни газове въздух и стресът ни убива бавно и методично.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 смешко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мустафа":

    Тогава се направи на бензиноколонка.
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Аз предлагам от днес авторката да ходи боса на всякъде!
  • 6 Знам Ченезнам

    0 1 Отговор
    Преди време купих някакви сладки в пластмасова кутия, както повечето, като погледнах само срока на годност. Когато се прибрах и жена ми прочете съставките, каза че всички съставки, които има в тези сладки ги има в козметиката, като гримове и др. (понеже с това се занимава и ги знае)!!! Запитах се не за първи път, какво всъщност ядем?!?
    Преди около две години разговарях с един гробар, който ми разказа, че е забелязал, че напоследък(!) телата на хората не се разлагат за някакъв период, а преди години изобщо не е било така. Тогава си помислих, че всички тези храни ни превръщат в найлони. Абсурдно е как се тровим сами.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.