14 Октомври, 2015 09:20 1 107 1

Парите от НЗОК не трябва да се изразходват неефективно

  • георги начев-
  • парите-
  • нзок-
  • изразходват-
  • неефективно

Използването на пръста е вид биометрични данни. Това не е влизане в личното пространство, няма възможност за спекулиране, заяви проф. Георги Начев

Парите от НЗОК не трябва да се изразходват неефективно - 1
Снимка: Нова телевизия

„Използването на пръста е вид биометрични данни. Това не е влизане в личното пространство, няма такава възможност за спекулиране. Но със сигурност това няма да промени отношенията между лекари и пациенти”, заяви по Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

Изказването му бе по повод идеята да се взима пръстов отпечатък при постъпване в болница или при закупуване на лекарства от аптеките. Той приведе за пример Англия и Испания, където родителите следят какво пазарува детето им в училище и знаят какво е закусвало.

По думите му след въвеждането на личните карти като регистрация при постъпване в болница, за пръв път от 6-7 години насам има задържане на хоспитализациите на това ниво, на което са били.

„Поначало финансирането на болниците е сбъркано и то трябва да се промени. Това, за което говорим ние, е да се сведе до минимум възможността за отчитане на пациенти, които не са минали през болничните заведения. Така че в това положение е положителен знак”, добави проф. Генчо Начев.

Относно идеята да се вдигне цената на „Гражданската отговорност” и парите да бъдат използвани при лечението на пациенти, пострадали при катастрофи той заяви: „Травмите не са заболявания и трябва да се помисли върху лечението, което се осигурява от Касата. По тази логика ще трябва да взимаш за наркоманиите, за всичко, което си причиняваш сам. Има резон „Гражданска отговорност” или застраховката, която се прави, да се повиши и оттам да идват парите за лечението на тези пациенти”.

По думите му пръстовият отпечатък дава възможност, когато той попадне в болница след тежка катастрофа, лекарите да са наясно с неговите болести и проведените лечения.

„Това би вкарало повече ред. Не искам да се пестят средства от Здравната каса, не искам да се изразходват неефективно”, заключи той.

За да заплати застрахователят лечение по застраховка "Гражданска отговорност", трябва да бъде доказана вината на застраховането при него лице. Едва след това застрахователят би могъл да заплати едно такова лечение, каза по БНР адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи по повод предложението на лекари от водещи болници в България лечението на тежко пострадали при катастрофи да става през застраховка "Гражданска отговорност", като се отделят средства през специален фонд.

Според адвокат Вълков има няколко съществени пречки за осъществяването на една такава идея:

"Как ще бъдат определени сумите, които трябва да бъдат плащани за лечение в интензивните отделения и реанимациите? Защото в момента по закон животоспасяващите операции са безплатни, те се поемат изцяло от държавата. Трябва да бъдат изменени редица закони, в които да се определи що е то животоспасяваща операция и последващо лечение."

Георги Вълков коментира, че реализирането на идеята за създаване на фонд за лечение на пострадали от катастрофи ще е много трудно, тъй като трябва да се изменят редица закони:

"Ако се създава някакъв фонд, трябва да се повишат цените на "Гражданската отговорност" и по законов ред да се определи що е то животоспасяващо лечение. И след това от този фонд независимо виновен или невинен да се плаща лечението, защото в крайна сметка застрахователят ще плати едва след като се установи вината, а това ще стане след като има наказателно производство."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Здравната каса е излишен посредник, който си има лъскави сгради и нови коли, а срещу това обяснява как пари няма. Е, преди нямаше НЗОК и имаше пари.