Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 15:04 1 978 0

Наша болница въвежда „безкръвни“ операции

  • безкръвни-
  • операции-
  • тракия-
  • хирурзи

Съдови хирурзи от клиниката в Marianhospital, Аахен, Германия бяха на посещение в болница “Тракия”, за подготовка и провеждане на EVAR - ендоваскуларно лечение на аневризми на коремната аорта.

Доц. д-р Готфрид Момерц, неговият български колега Д-р Огнян Каменов и Кристиан Минас от Jotec, Германия бяха гости на отделението по „Съдова хирургия“ в старозагорската високотехнологична болница.

Д-р Готфрид Момерц даде изключително висока оценка за технологичното оборудване и квалификацията на лекарския екип от отделението по съдова хирургия на Болница „Тракия“.

Немските специалисти подчертаха, че Болница „Тракия“ е на европейско ниво и разполага с всички възможности за извършване на „безкръвни” (ендоваскуларни) операции при аневризми на коремната аорта. Това е заболяване, водещо до разширение на коремната аорта. При развитието му е налице опасност аневризмата да руптурира (да се “спука” в коремната кухина).

Сега това животозастрашаващото заболяване в България се лекува единствено с отворена операция, но този метод крие различни рискове за пациента. Чрез ендоваскуларната операция съдовите хирурзи поставят в разширената част на коремната аорта специален коригиращ стент графт, който изключва аневризмата от кръвообръщението.

„Болница „Тракия“ прави стъпки към въвеждането и в България на този модерен и много важен за пациентите ни минимално инвазивен метод.

Надяваме се, че през следващата година безкръвните операции за аневризми на коремната аорта ще се финансират от НЗОК и постепенно ще станат рутинна процедура в нашата Клиниката по съдова хирургия“, посочи нейният ръководител, доц. д-р Димитър Петков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА