Last news in Fakti

28 Октомври, 2015 08:42 2 066 4

Саламите и шунките не причиняват рак

  • саламите-
  • шунките-
  • причиняват-
  • рак

Всичко е въпрос на доза, смята проф. Байкова

Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Според диетолога проф. Донка Байкова обаче това не е съвсем вярно. 

„Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото”, обясни проф. Байкова по Нова телевизия.

„Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира Кирил Вътев,  собственик на фирма за производство на колбаси. 

„Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ”, заяви Вътев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кака знае най добре кое се ееее

    1 0 Отговор
    И разбира се кака Донка е най наясно с проблема, както винаги в Бълхария са най големите разбирачи, тва СВО кво е, за великата диетоложка, която едва ли близва от боклуците, които ни пробутват за месо.
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Ами сега акцента е върху месото, но никой не не казва нищо за палмовото масло в което се пържат всички снаксове и чипсове, фритюрниците по заведенията и не на последно място десертите и шоколоадите та дори и тези за деца?!
    Просто някой е повел кампания с неясна цел и ни бута на някъде.
    Какво ли са намислили този път?
  • 3 анонимен

    0 0 Отговор
    Може и да не се разболявамуе, ако минем "на мускули" - само на въздух и вода, само, че не са ли и те "вредни"?!
  • 4 бат Любо

    0 0 Отговор
    Излиза, че вече няма какво да ядем??? Всеки се пише компететентен и дава съвети,но народа си е най-прав- "от хубавото-по-малко"! Защото за повече няма пари! А за това се грижат управляващите!