Last news in Fakti

31 Октомври, 2015 14:29 1 129 0

БЛС е против законовите промени за отнемане на договорното начало

  • блс-
  • против-
  • законови промени
БЛС е против законовите промени за отнемане на договорното начало - 1
Снимка: БЛС

Днес делегатите на 64 събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който се провежда в Равда, продължиха своята работа с обсъждане на законовите промени, свъзани с НРД и анализ на бюджетната рамка.

Те бяха представени от председателя на организацията д-р Венцислав Грозев, който заяви,че в някои текстове на предложения закон за бюджета на НЗОК са заложени текстове, които отнемат функции на съсловието  по преговорния процес, съобщиха от БЛС.

След дискусия в залата  делегатите гласуваха декларация, която Факти.бг публикува:

 

Декларация на 64-я извънреден събор на БЛС
Относно: Проектозакона за Бюджета на НЗОК за 2016 г.

Делегатите на Събора, като представители на 30 000 лекари, отчитат основното право на българските лекари да осъществяват качествена и достъпна медицинска помощ, гарантираща благополучието на гражданите и националната сигурност на страната. От създаването си, БЛС винаги последователно отстоява интересите на българските лекари, които съвпадат с интересите на пациентите и обществото и е двигател на развитието на системата на здравеопазването.
Днес, по конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на Проекта за Закон за бюджета на НЗОК се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди 4 месеца. Практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги.
Делегатите заявяват, че:
- Съсловието на българските лекари няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало.
- Настояваме да не се приемат всички предложения от проектозакона за бюджета на НЗОК, водещи до изменения на други закони.
- В случай, че исканията ни не бъдат изпълнени - декларираме, че няма да участваме в преговорния процес.
- Ще използваме всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото. Ще информираме и европейските институции и парнтьори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА