18 Ноември, 2015 14:52 1 037 0

Откриха заразена с антракс крава

  • откриха-
  • заразена-
  • антракс-
  • крава

Трупът на животното вече е унищожен на екарисаж, а мястото, където е заклана кравата ще бъде дезинфекцирано

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), град Търговище унищожи болна от антракс крава в землището на търговищкото село Острец, съобщиха от ОДБХ.

Фермер е приклал болната си крава на полето, поради внезапно влошаване на здравословното и състояние. След това е уведомил официалния ветеринарен лекар към ОДБХ, Търговище, който е взел проби за наличие на антраксни спори. Първоначалните лабораторни резултати потвърждават заболяването. Трупът на животното вече е унищожен на екарисаж, а мястото, където е заклана кравата ще бъде дезинфекцирано. Няма данни месото да е консумирано.

Всички възприемчиви животни в селото ще бъдат ваксинирани срещу заболяването антракс, това са над 100 едри и над 150 дребни преживни животни. Село Острец ще бъде обявено за огнище на болестта. До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 34 години. По информация на РЗИ – Търговище, към момента няма данни за заболели хора. Предстои свикване на Областна епизоотична комисия за обявяване на мерки за неразпространение на болестта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА