Last news in Fakti

22 Ноември, 2015 20:38 1 118 0

50 линейки могат да реагират при атентат в София

  • линейки-
  • реагират-
  • тревога-
  • атентат-
  • софия

Медици с опит от Сарафово обаче не мислят, че изводите от атентата са приложени

Във връзка с терористичната опасност, във ВМА от тази седмица работи военно-медицински кризисен щаб. Спешната помощ също е готова с план за действие при атентати. При терористична атака в столицата, първи ще реагират именно там. Около 50 екипа трябва да се съберат по тревога. Ако лекарят е на дежурство - за 20 минути. Ако е в почивка - за час.

От 50-те екипа 12 ще са реанимациони - в помощ на сериозно пострадалите. „Най-тежко пострадалите трябва да бъдат транспортирани към болничните заведения за по-малко от един час”, обясни по bTV началникът по медицинските дейности в ЦСМП-София д-р Мариана Малинова.

Обученията за реакция при терористични атаки продължават в спешната помощ и следващата седмица.

Ранените трябва да постъпват равномерно в университетските болници, основно ВМА и „Пирогов”. „Имаме механизъм, по който се известяват необходимите лекари, те са на разположение, попълване на екипите там, където е необходимо”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

При химическа и билогична атака ще се разчита на подготовката, която тече във ВМА. В кризисния щаб тям работят около 40 специалисти, които могат да се съберат за минути.

„Има към отряда за бързо реагиране и полева болница, която се намира на едно летище”, посочи консултантът по тероризъм Славчо Велев.

А според лекарите, преживели атентата в Сарафово преди 3 години, изводите от атентата са налице, но не са приложени.

„За обслужването на 30-ина души по време на атентата, от които имаше двама или максимум трима сериозно ранени, трябваше да работят, така да се каже, преко силите си около 180 души персонал от болницата”, каза хирургът от МБАЛ-Бургас д-р Веселин Джендов.

И все пак не е ясно, дали всички болници в страната имат план за действие при терористични атаки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА