30 Ноември, 2015 16:14 904 0

СО продължава да се отнася към здравеопазването като към заварено дете

  • со-
  • здравеопазването-
  • завареното дете

Според Милка Христова общинското здравеопазване се задъхва най-вече от гледна точка на сграден фонд и материално-техническа база, на съоръжения и оборудване

СО продължава да се отнася към здравеопазването като към заварено дете - 1

Управляващите в СО продължават да се отнасят към здравеопазването като към заварено дете. Този извод направи заместник-председателят на СОС от групата на БСП Лява България Милка Христова по повод проекта за бюджет на Столична община за 2016 година. Днес беше публичното му обсъждане, което събра заинтересовани граждани и представители на различни организации в столичния парламент.

“Ние от БСП Лява България имаме възражение най-напред по приоритетите в този проект за бюджет, коментира Милка Христова. - В никакъв случай не мога да се съглася, че образованието е решен проблем. В няколко поредни бюджета то беше приоритет и в крайна сметка резултатът е ясен за всички. Местата в детските градини не са достатъчно, базите на училищата се нуждаят от много сериозни ремонти... Оставам с впечатлението, че залагат едни приоритети и преди да ги реализират, избират нови, при това много спорни. В никакъв случай не мога да се съглася също, че здравеопазването не е приоритет. Обяснението, че то е държавна грижа няма как да ме удовлетворява“.

Според Милка Христова общинското здравеопазване се задъхва най-вече от гледна точка на сграден фонд и материално-техническа база, на съоръжения и оборудване. И всичко това е грижа на СО, защото тези дружества са 100% общинска собственост. „Ако продължим да се отнасяме към здравеопазването като към заварено дете и разчитаме само на държавата, в най-скоро време ще се окажем с губещи ДКЦ-та и болници, с рухнали и течащи неподдържани сгради и с амортизирана апаратура. С това ние от БСП Лява България няма как да се съгласим“, коментира още тя.

Заместник-председателят на СОС от левицата критикува остро и заложеното в проекта за бюджет за 2016 година двойно увеличение на средствата за почистване на града в сравнение с тези за поддръжка на вътрешнокварталната улична мрежа. „Няма как да приема такова нещо! За миене на улици, метене на ръка и за поддръжка на зелените площи парите са два пъти повече от тези за ремонт на вътрешнокварталната улична мрежа, обясни тя. - В продължение на няколко години ние, от БСП, твърдим, че тази тема е крайно неглижирана. В предизборната кампания тя беше наш основен приоритет. В един момент и опонентите, в това число и ГЕРБ в лицето на госпожа Фандъкова, прегърнаха тази теза. Обявиха, че това ще е приоритет в новия им мандат. Много се извинявам, но що за приоритет е дейност, чийто бюджет увеличаваш само с 10 милиона, с колкото вдигаш средствата и за миене на улици и поддръжка на няколко парка?! По време на обсъждането с гражданите всички видяха, че повечето им въпроси бяха свързани точно със състоянието на кварталите и уличната мрежа в тях. Както и с осветлението. Всички обяснения за някакви имагинерни европейски проекти, които ще решат проблема с тъмните улици, са несериозни. Въпросът с осветлението има пряка връзка със сигурността на гражданите. Става въпрос за битовата престъпност, както и за здравето на хората. Средствата за сигурност също са намалени. И това буди огромно недоумение. Не може да твърдиш, че сигурността ти е приоритет и да намалиш бюджета на това перо. И за улично осветление да предвидиш само 600 000 лева повече. Та тези пари няма да стигнат за смяна на лампите само в един квартал!“.

Милка Христова разкри още едно от големите притеснения по отношение на проекта за бюджет на Столична община за 2016 година. „Години наред ръководството на СО се гордееше с огромната капиталова програма, която няколко периода беше над 700 милиона лева. В момента виждаме, че тя е намаляла на половина. Съгласна съм с обяснението, че оперативните програми са намалели, но защо с 50% са спаднали и собствените средства за капиталови разходи? Къде отиват тези средства при положение, че в приходната част нямаме такова намаление със 150 милиона. За това не получихме никакво логично обяснение“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА