Last news in Fakti

1 Декември, 2015 18:00 1 521 0

Тайван забранява ГМО храните в училищата

  • гмо-
  • тайван-
  • законопроект-
  • училища

Законопроектът бе приет на първо четене

Тайван забранява ГМО храните в училищата - 1

Законопроектът за забрана на генно модифицираните храни в училищата и университетите в Тайван бе приет на първо четене.

Съгласно него ГМО съставките и храни, съдържащи следи от подобни съставки ще бъдат забранени от образователните институции на всички нива в цялата страна. Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването и социалните грижи ще работят съвместно в тази посока.

„Подобно решение ще бъде от полза най-малко в две направления – създаването на условия за водене на по-здравословен начин на живот за хората и в частност учениците и, разбира се, ще спомогне и за насърчаването на местното селско стопанство“, заявиха от Министерство на образованието.

Планирано е и задължително въвеждане на специални обозначения (етикети) за всички ресторанти на територията на страната, които предлагат на своите клиенти храни, съдържащи генно модифицирани продукти или следи от такива. Предвижда се тези мерки да влязат в сила още от края на тази година.

От двете министерства допълниха, че ще се провеждат и ежегодни проверки на хигиената и безопасността на храните в образователните институции в страната с цел поддържане на най-високите стандарти за обработка и сервиране на храната. Ще бъдат създадени и специални училищни комисии, които ще съблюдават спазването на установените мерки. В тях ще членуват представители на училищния персонал, а също така и родители.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА