Last news in Fakti

12 Декември, 2015 06:15 3 294 0

Защо се влошава паметта

  • паметта-
  • влошаване

Влошаването на паметта е едно от най-разпространените оплаквания на хората над 45 години. Тези промени обикновено се обясняват с хормоналния дефицит и в частност с недостига на хормони в щитовидната жлеза, коментира онлайн изданието здраве.bg.

В резултат на този недостиг в сивото вещество на мозъка, където се формира мисълта, кръвта започва да тече по-бавно. В клетките постъпват по-малко кислород и питателни вещества, мозъкът се изтощава, пациентът започва да мисли и да се движи по-бавно. Ако човекът е напълно лишен от тези хормони, неговият интелект, памет и дори неговите емоции биха изчезнали. Ако проблемът не се разреши навреме, хипотериозата ще провокира бързото стареене на кръвоносните съдове на мозъка.

При недостиг на хормони в щитовидната жлеза количеството на връзките между мозъчните клетки се намалява. Освен забавяне на движения и мисълта при човека се наблюдават и трудности с концентрацията.

Хормоните на щитовидната жлеза са необходими за ума и добрата памет. Зародишът през първите месеци на ембрионалното си развитие се нуждае от тези хормони за правилната работа на мозъка. Ако на майката по време на бременността те не достигат, коефициентът на интелектуалното развитие на детето остава нисък.

Научните експерименти доказват, че колкото по-високо е нивото на тироксин у майката, толкова по-добра в последствие ще бъде паметта на детето.
Благотворно влияние на паметта оказват и андрогените, прегненолинът, мелатонинът, хидрокортизонът, вазопресинът и други.

Мелатонинът например предпазва мозъка, защитавайки невроните от появата и развитието на реакциите на свободните радикали. Мозъкът е много чувствителен към тези атаки, тъй като поради на своя биохимичен състав мозъчните клетки са в по-голяма степен подложени на окисление и образуване на свободни радикали, отколкото който е да е друг орган. Мелатонинът е едно от най-силните вещества (той е 2 пъти по-активен в сравнение с витамин Е), неутрализиращи тези крайно агресивни съединения, които в процеса на стареенето се изработват във все по-голямо количество в нашия организъм. Но трябва да се избягва предозирането с мелатонин, защото той предизвиква сънливост.

Витамините Е, С и А, притежаващи антиоксидантно действие, както и микроелементите селен, магнезий, фосфор и манган също способстват за подобряването на паметта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА