6 Януари, 2016 07:45 1 748 0

Момче, оцеляло след атака на шимпанзета, ще бъде оперирано в САЩ

  • шимпанзе-
  • нападение-
  • операция-
  • момче-
  • демократична република конго-
  • шимпанзета

Лекарите са оптимисти за бъдещето на осемгодишното момче, което е изгубило половината си лице при нападението на приматите

Африканче, което е било ужасно обезобразено след атака на група шимпанзета преди две години, ще бъде оперирано от топ хирурзи в САЩ, съобщава телевизия „Скай нюз“.

Дуния Сибомана е единственият оцелял след като маймуните нападнали него, брат му и братовчед му докато играели в близост до природен резерват в родината му Демократична република Конго.

Въпреки че осем-годишното момче  е смятано за късметлия, защото е останало живо, то е тежко ранено при нападението. Устните му са били изтръгнати, едната му буза разкъсана, а част от лицевите му мускули сериозно увредени и той едвам яде, преглъща и говори.

Момчето станало срамежливо и затворено след нападението и било обект на тормоз и подигравки от страна на други момчета.

Сега Дуния е на път да се подложи на рядка и сложна операция в болница в Лонг Айлънд. Лекарите ще използват тъкан и мускулни влакна от ръката му, за да пресъздадат двете устни, с надеждата той отново да бъде в състояние да отваря и затваря устата си, да яде и говори нормално.

"Както можете да си представите, без устни храната просто може да падне от устата ви", каза старшият лекар Леон Клемпнер от детската болница Стоуни Брук, където ще се извърши операцията . "Той се лигави през цялото време и не може да произнася различни думи."

Операцията, която ще продължи 8 часа, е първата от трите интервенции, на които ще бъде подложено момчето.

Детето е пристигнало в Съединените щати през ноември, благодарение на Детски спасителен фонд "Усмивка" (Smile Rescue Fund for Kids)

Дуния живее в приемно семейство в Лонг Айлънд и посещава началното училище, където учи английски език, тъй като родният му език е суахили.

"Ние имаме големи надежди за операцията и сме оптимисти", каза д-р Клемпнер.

Болницата е покрила разходите по операцията и лекарите работят безплатно.

Има само три документирани случаи на подобна операция в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА