Last news in Fakti

6 Януари, 2016 09:58 1 288 1

У нас се изписват прекалено много антибиотици

  • атанас мангъров-
  • изписват-
  • прекалено-
  • много-
  • антибиотици

Те трябва да се дават в не повече от 10 на сто от случаите, заяви доц. д-р Атанас Мангъров

У нас се изписват прекалено много антибиотици - 1
Снимка: bTV

Антибиотиците в България се употребяват често. Това заяви по bTV общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Според нея у нас всеки може да си закупи антибиотик от всяка аптека и няма никакъв контрол за това кой, какво и как си закупува:

„Имаше една наредба, която остана на хартия, за това, че трябва да има рецепта и че тази рецепта не би трябвало да се заменя без съгласието на лекаря, който е изписал съответната терапия, но това остава само на хартия. Големият проблем е, че всеки закупува антибиотик без да е прегледан”.

Ако диагнозата е остра вирусна инфекция, тогава просто трябва да се каже на майката, че това дете ще бъде болно в следващите дни. Една остра вирусна инфекция продължава между 7 – 10 дни, каза доц. д-р Атанас Мангъров.

Ние не можем да се бъркаме в преценката на лекаря, но в света, а и в България вече има т. нар. бързи тестове и ние бихме искали те да бъдат заложени в тази национална програма, каза Пенка Георгиева от пациентската организация.

"Мога категорично да заявя, че се изписват прекалено много антибиотици и се изразходват публични средства, особено в болничната помощ. По данни на Центъра за контрол на заболяванията и превенция на САЩ 50% от антибиотиците, които се изписват, се изписват на хора, които нямат нужда, или не се прилага правилно лечение. Тук говорим за недисциплинираност на пациента, който пие до третия ден и се чувства по-добре и оставя лечението. Това също е грешка”, допълни Пенка Георгиева.

Това, което ние изискваме от държавата, от МЗ, е националната програма да уреди тези въпроси, които се явяват.

„Това са чисто медицински въпроси, които не са работа на лаици, защото, ако направите изследвания и установите, че има или няма някакъв микроб, това не означава, че трябва или не трябва да го лекувате. Нещата трябва да се разглеждат комплексно, трябва да има диагноза. Лечението не е само с антибиотици. Поначало антибиотици трябва да се дават в не повече от 10 на сто от случаите, специално в детската възраст”, допълни доц. д-р Атанас Мангъров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобейн

    1 0 Отговор
    Ми нали затова лекарите получават всеки месец надбавки от фармацевтичните компании във вид на парички в плик.