Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 08:43 1 313 2

Семерджиев: Имунизационният календар е под силен риск

  • семерджиев-
  • бойчев-
  • имунизационният-
  • календар-
  • силен-
  • риск

Проблемът с ваксините е сериозен пробив в здравето на българските деца, смята Жельо Бойчев

Семерджиев: Имунизационният календар е под силен риск - 1

Имунизационният календар е поставен под силен риск и през тази година ще наблюдаваме нов цикъл от проблеми. Става дума за ритмичността на доставките, която се отразява върху поколенията, които подлежат на имунизация. Това заяви по БНР бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

“Тези деца са в някакъв тип просрочие, което не е фатално, но все пак е рисково”, подчерта той.

Оригиналният производител на ваксините "Санофи - Пастьор" е предлагал помощ през март и през май, обясни Семерджиев в коментара си по казуса с дарените турски ваксини. Припомняме, че днес предстои парламентарно разискване по случая.

От 116 000 дози от четиривалентната ваксина са договорени само 36 хиляди броя, което отново поставя въпроса докога ще стигнат те и какво ще се прави след това, заяви още бившият здравен министър. Според Семерджиев настоящият здравен министър носи стопроцентова отговорност за случая с ваксините, по който си е позволил да каже “поне десет лъжи”.

Илко Семерджиев определи като “приключения с неочакван край” предстоящото съкращаване на броя на болничните легла, предвидено в Националната здравна карта. Семерджиев нарече “изключителна загуба” ежегодния отлив на лекари от България към чужбина:

“Каквито и легла да имаме, без лекари те са тухли, керемиди и машинария, която няма да има кой да задвижи.”

Печален е фактът на намаляване на броя на общопрактикуващите лекари, коментира още Илко Семерджиев.

Парламентарното питане към здравния министър за ваксините няма връзка с вота на недоверие, но е част от провалената политика в здравеопазването, заяви Жельо Бойчев от БСП. Припомняме още, че питането към министър Петър Москов, което ще бъде разисквано в рамките на процедурата по парламентарен контрол, е внесено от депутати от левицата.
 
“Набори от български деца имат пропуск в имунизационния календар и това са много сериозни пробиви в здравето на българските деца. Това бяха основните ни аргументи да поискаме този дебат”, аргументира се Жельо Бойчев.

Жельо Бойчев нарече случая с турските ваксини “поредния управленски гаф на министър Москов”. Според Бойчев, скандалът е набрал сила в обществото, след като дълго време темата е била избягвана и укривана, но след намесата на прокуратурата темата е станала особено актуална.

Едно от най-основните задължения на всеки министър на здравеопазването е изпълнението на общата политика по имунопрофилактиката, подчерта Бойчев. Нито прокуратурата, нито министърът трябва да казват дали един лекарствен продукт е опасен, обясни още депутатът.

Много ме притеснява това, което се случва в здравеопазването между България и Турция, допълни Бойчев и попита защо е внесена ваксината "Еувакс", която не е в имунизационния ни календар и съдържа повече от допустимото от живачния консервант тимеросал:

“Пълна мистерия е какво прави този лекарствен продукт в България… Надявам се, че истината за това, което се случва между България и Турция, малко по малко ще започне да излиза.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друго си е

    0 0 Отговор
    Герберастите батарисаха България, ама си е по-друго като се подсигуриш, че дори и в бъдеще страната няма да се съвземе, понеже болести ще натръшкат и децата и внуците ни! Аман от простотии! Аз не мисля все пак, че те го правят това умишлено. Всичко е от тотална липса на АКЪЛ и от алчност!
  • 2 Москов

    0 0 Отговор
    колкото по малко васкини слагат на децата толкова по-добре !
    масовите ваксинации са геноцид с/у човечеството
    на пустата лакомия за пари на фармацията и простотията на хората, които се информират само от телевизора и лъже-медиите ще затрие, човешката раса