Last news in Fakti

7 Февруари, 2016 07:30 4 167 1

С какво се хранят спортистите?

  • спортисти-
  • меню-
  • протеини

Страхотният външен вид, подобрената издръжливост и енергията в излишък. Това са само няколко от характеристиките на най-добрите спортисти в света.

Но как се постига това? Непосилни диети и нон-стоп тренировки или по-скоро добре изграден хранителен режим и натоварване на тялото в нормите на допустимото.

Предлагаме Ви няколко храни, които задължително попадат е менюто на топ спортистите.

1. Кафяв ориз

От всички видове ориз бавновареният кафяв ориз (или ориз басмати) са най-удачният избор. Белият ориз е преработен вариант на кафявия ориз. Ако сте на строг хранителен режим и целите загуба на мазнини, придържайте се към кафевия ориз (при бавно готвене) за най-добри резултати.

2.Киноа

Една малко по-различна житна култура, която е богата на аминокиселини. Освен това има добро съдържание на въглехидрати, така че е подходяща храна преди мач или тренировка вместо паста, ориз или хляб.

3. Овесена каша

Ако трябваше да избера само един източник на комплексни въглехидрати, то това щеше да бъде овесената каша! Какво я прави толкова ценена? Въпреки че са източник на нишестени въглехидрати, овесените ядки имат хубав баланс между въглехидрати, белтъчини и полезни мазнини. Овесената каша има нисък гликемичен индекс и в съчетание с протеини и мазнини въглехидратите се усвоява бавно и продължително.

4. Обезмаслено мляко и млечни продукти

Млечните продукти са цяла категория храни, включваща мляко, сирена, кисело мляко и извара. Млечните продукти са комбинирана храна, тъй като са източник едновременно на въглехидрати и белтъчини. Протеините, съдържащи се в млечните продукти (казеин и суроватка), се усвояват бързо (8-10 грама на час) и са с високо качество. Например, бихте могли да замените една от порциите месо за деня с обезмаслена извара. Друг вариант е да смесите една доза протеин с кисело мляко.

5. Горски плодове

Важно е всеки ден да се храните с достатъчно плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Лесно може да ги включите в менюто си с чаша сок от череши или боровинки. Антиоксиднатите са много важни, защото прочистват мускулите от свободните радикали. Така ще се чувствате по-свежи по време на тренировки.

6. Чистите меса

Пилешкото и пуешкото са едни от най-предпочитаните източници на протеин.
Ако целта ви е редукция на подкожни мазнини, отстранете кожата и
хапвайте чисто месо. Опитвайте се да избягвате месото в големите
търговски вериги — качеството на месото е ниско, защото птиците се
отглеждат в лоши условия и се използват антибиотици и хормони.

7. Риба

Рибата е пълноценен източник на белтъчини и добри мазнини. Тя трябва ада влиза в менюто на всеки поне по 1-2 пъти седмично. Сьомгата, риба
тон, треска, камбала, скумрия, пъстърва, лаврак, риба меч, костур, писия, треска, херинга. Повечето риби са с най-ниско съдържание на мазнини ивисоко съдържание на протеини, но някои видове като сьомга, скумрия, сардина, херинга и пъстърва, са богат източник на полиненаситени омега-3 мастни
киселини.

Уточняваме, че гореспоменатите храни есествено са само фракция от сложния хранителен режим на един изграден суперспортист. В комбинация с добрата хидратация, правилните редовни тренировки и качествените витамини и хранителни добавки, тялото се чувства в най-оптималната си форма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nogopechen

    0 0 Отговор
    В '' Цар Плъх" е описана една стара и изпитана рецепта.