Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 08:39 1 259 0

Пикът на грипната вълна настъпва

  • софия-
  • младеж-
  • грип-
  • вълна-
  • настъпва

Днес става ясно дали ще обявят епидемия в още 5 области на страната

Пикът на грипната вълна настъпва - 1

Пикът на грипната вълна настъпва - днес трябва да стане ясно дали ще бъде обявена епидемия в още 5 области в страната.

Най-много болни в момента има в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол.

Особеното в актуалния вирус е, че засяга най-често активните млади хора на възраст 15 - 30 години. В 70-80% от случаите усложненията са свързани с бързо развитие на тежка вирусна пневмония с евентуално достигане до дихателна недостатъчност.

Най-важният съвет на лекарите е да не се предприема самолекуване.

Според епидемичните данни в момента у нас най-разпространен e познатият ни от няколко години грипен вирус, който предизвика пандемия през 2009-а година, а именно - така нареченият свински грип.

 „Лекарствата за грип са много ефективни”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага”, подчерта проф. Кантарджиев.

„В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница бяха деца”, съобщи той. През последната седмица в референтната лаборатория по грип бяха получени 120 материала на тежко болни от цялата страна, доказаха се 25 случая на „свински грип”, три – на „Швейцария” и шест – на „Виктория, каза още той.

„Ако децата са болни е по-добре за тяхното и за здравето на другите деца да не ходи на училище. Ако детето отиде болно в училище и прекара часове с другите деца, пръски от кашлицата може да попаднат на всички повърхности. Ако другите деца пипнат тези повърхности и след това докоснат лицето си, веднага ще се заразят”, обясни проф. Кантарджиев.

„Българинът има един много погрешен навик. Когато кашля слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни повърхности и така може да зарази други хора”, коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА