8 Февруари, 2016 17:25 1 284 0

Обама ще поиска 1,8 млрд. долара за борба със Зика

  • барак обама-
  • зика-
  • вирус-
  • зика вирус-
  • ваксина

Парите ще бъдат използвани за спешното разработване на ваксина и по други направления

Администрацията на Обама заяви, че ще поиска от Конгреса на САЩ 1,8 млрд. долара извънредно финансиране за борба с вируса Зика, съобщи Ройтерс.

Вирусът, който се предава чрез ухапвания от комари, е свързан със състояние, наречено микроцефалия, при което бебетата се раждат с недоразвити мозъци.

Парите ще бъдат използвани за спешното разработване на ваксина и тестове за диагностициране на заразата, за финансово подпомагане на бременните жени с ниски доходи и за разширяване на програмите за контрол върху популацията на комарите.

Част от поискани от Обама пари, ще бъдат предназначени за засегнатите от Зика страни. Средствата ще се използват за изтребване на комарите, които пренасят заразата и за контрол на вируса.

Вирусът Зика, който се предава от комари, вече се е разпространил в 26 държави в Северна и Южна Америка, съобщава Панамериканската здравна организация (ПЗО). Вирусът оказа значително влияние в Бразилия, където случаите на микроцефалия достигнаха 4000 през последните месеци.

Американският център за контрол на заболяванията потвърди 50 случая на вируса в САЩ сред хора, пътували до засегнати райони.

Сред хората в северното полукълбо расте страхът, че с идването на по-топлите месеци, когато комарите стават активни, вирусът може да се превърне в проблем - особено в южната част на САЩ.

Миналата седмица бе съобщен първият случай на заразяване със Зика в Далас, Тексас. Ройтерс отбелязва, че вирусът в този случай е бил предаден по полов път, а не чрез ухапване от комар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА