Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 19:06 1 803 0

Създадоха универсално лекарство срещу грипа

  • лекарство-
  • грип-
  • универсално

То не се влияе от щама

Американски изследователи са разработили лекарство срещу грипа, ефектът на което не зависи от щама на вируса и на имунния отговор на инфекцията, съобщи „Интерфакс“.

Развитието на лекарството се е извършило чрез компютърна симулация. Вирусът от грипна група А се отличава със силна нестабилност, причинена от мутацията на повърхностните протеини хемаглутинин и невраминидаза. Заради това и лекарствата, които са ефективни за един вирус, често не действат върху други.

Чрез компютърни симулации изследователите са анализирали молекулата към протеина хемаглутинин в различни щамове. В резултат на това те са създали молекула, която блокира навлизането на вируса в клетките.

Новият препарат в момента се чества върху мишки. Приложението на лекарството облекчава симптомите и намалява загубата на тегло.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА