Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 20:35 3 211 0

В XXI век: Хора с епилепсия крият диагноза, за да запазят работа

  • епилепсия-
  • нерви-
  • болест-
  • крият

Всички те искат да ходят на училище, да имат приятели, да си намерят добра работа и да следват мечтите си

В XXI век: Хора с епилепсия крият диагноза, за да запазят работа - 1

Хората с епилепсия в България крият болестта от своите работодатели, защото се боят, че ще бъдат освободени от работа. В ученическа възраст диагнозата „епилепсия“ често води до социална изолация. Така стигмата и дискриминацията се оказват по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи. Това разказаха хора с тази диагноза от цялата страна, които се събраха в София за отбелязването на 8 февруари 2016 г. – Международния ден на епилепсията.

По този повод в Националният дворец на културата в София „светна“ в лилаво – цвета на хората с диагноза епилепсия. А те самите отбелязаха деня с лилави маски, които демонстративно свалиха пред хората, дошли да изразят подкрепа и съпричастност.

1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Това прави епилепсията едно от най-често срещаните неврологични заболявания. Над 70 000 българи живеят с тази диагноза и около 30 000 от тях са деца. Всички те искат да ходят на училище, да имат приятели, да си намерят добра работа и да следват мечтите си, като всяко човешко същество. Но вместо това нерядко се сблъскват с предубеждения и предразсъдъци, които ги изхвърлят от социалния живот.

„Децата с епилепсия не винаги имат достъп до образование. При възрастните хора с тази диагноза дискриминацията на работното място не е изключение. За съжаление, стигмата и дискриминацията по отношение на хората с епилепсия все още съществуват, и те обезкуражават тези хора както да прилагат адекватно лечение, така и изобщо да участват в социалния живот“, твърди Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Неразбиране и незнание у хората по отношение на тази диагноза провокират страх и стигма, а те водят до социална изолация на хората с епилепсия и техните семейства.

Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от месец февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE). У нас денят се отбелязва по инициатива на АРДЕ, а тази година партньор на проявата бе НДК в столицата – най-големият културен център в Югоизточна Европа. Темата на Международния ден на епилепсията е „Да, аз мога!“ – за да насърчи хората с тази диагноза да изявяват уменията и талантите си, въпреки затрудненията и пречките, които срещат по пътя си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА