Last news in Fakti

9 Февруари, 2016 17:07 1 523 2

Москов: Не се страхувайте от ваксините

  • ваксини-
  • петър москов-
  • имунизации-
  • форум
Москов: Не се страхувайте от ваксините - 1
Снимка: Факти.бг

Задължителният имунизационен календар е най-доброто, което родителите могат да направят за здравето на тяхното дете.

Това обяви здравният министър Петър Москов. Той участва в официалния старт на Национална информационна кампания „Ваксинко”. Това се случи в СБАЛАГ „Майчин дом” по време на Дискусионен форум „Васкините – обществени нагласи и научни факти”. Събитието беше открито от министъра на здравеопазването, д-р Петър Москов, и беше модерирано от главния държавен здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев.

Успех при събирането на мотиви за предстоящия вот на недоверие в здравеопазването,

пожела иронично здравният министър на опозицията.

„Имам пълно спокойствие при престоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен. Всяко едно нещо, което вършим следва програмата на управление и има ясен отчет”, каза Петър Москов.

По думите му България не е единствената държава, която е търсила ваксини от неевропейски източници.

„Когато нашата делегация беше на посещение в Турция, за да търсим договорка за френската ваксина, която се пакетира в Турция, в същия този ден там бяха делегациите на Испания и Хърватия, на които същата молба беше отказана”, коментира здравният министър.

Той увери, че имунизационният календар за 2016 г. е готов.

Освен това са осигурени пропуснатите ваксини за 2014 и 2015 г.

Петър Москов подчерта необходимостта от гарантирането на имунизационния календар на България и заяви, че държавата ще направи всичко възможно за задоволяването нуждите на новородените. Той посочи и че нуждата от позитивна информационна кампания във връзка с ваксините е наложителна, за да могат да бъдат елиминирани реалните страхове на хората и по един достъпен и аргументиран начин да бъдат убедени.

Д-р Ангел Кунчев изнесе данни от социологическо проучване сред родители, което изследва нагласите на обществото относно ваксините и ваксинопрофилактика. От него стана ясно, че 90% от участниците в проучването одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а според 87% има полза от задължителните ваксини.

35% от изследваните обаче считат, че ваксините биха могли да навредят на тяхното дете.

Това е още едно потвърждение за необходимостта от провеждането на дългосрочна кампания, която да информира родителите за всички ползи от ваксините и да отговори на всички техни въпроси и притеснения.

Национална информационна кампания „Ваксинко“ се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, под патронажа на Министерство на здравеопазването и цели да насърчи спазването на Задължителния имунизационен календар и да покаже ползите за обществото и от препоръчителните имунизации. Идеята за кампанията беше инициирана по време на редовно заседание на Консултативен съвет „Партньорство за здраве“ на 16.07.2015 г.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Сдружение Национална пациентска организация, представи елементите на кампанията и предстоящите инициативи. Той обясни

необходимостта от спазване на Задължителния имунизационен календар

и подчерта необходимостта от актуална, достоверна и надеждна информация относно ваксините и тяхното приложение, за да могат родителите да се чувстват спокойни, че взимат най-правилното решение за своето дете. Ето защо в рамките на кампанията, съвместно с експерти от здравните институции, бяха създадени печатни информационни материали (флаери и плакати), които ще се разпространяват в здравните заведения в цялата страна, а фейсбук страницата и интернет сайтът ще дадат възможност на всички заинтересовани да зададат своите въпроси и да получат информацията, която ги интересува.

Целите на кампанията са да се предостави достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката, да даде възможност на родителите да задават своите въпроси по темата, да се покажат ползите от придържането към Задължителния имунизационен календар, да се информира обществото относно опасностите при пропускане на задължителните имунизации, както и да се даде информация за възможностите за докладване на нежелани реакции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Точно тези ваксини ще ни довършат популацията, която и без това е унищожена. Това ще се разбере чак след 20 години.
  • 2 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Безвредни са, разбира се. Какво могат да ти навредят десетките дози живак и формалдехид, с още някоя и друга добавка невротоксин в коктейла наречен ваксина, който така добре се "грижи" за световното здраве и джобовете на фармацевтичните компании.