Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 22:02 1 010 0

Близо 6 млн. души умират от мръсен въздух

  • смог-
  • мръсен въздух-
  • смърт

Замърсяването на въздуха е местен, общоевропейски и междуконтинентален проблем

Близо 6 млн. души умират от мръсен въздух - 1

Над 5 милиона и половина души умират годишно по света от замърсяване на въздуха, пише АП.

В Китай умират около 1,6 млн. души годишно. На второ място е Индия – с 1,3 млн.. Замърсяването на въздуха отнема повече човешки животи от други рискови фактори като недохранването, наднорменото тегло и злоупотребата с наркотици и алкохол.

Замърсяването на въздуха е местен, общоевропейски и междуконтинентален проблем. Замърсителите на въздуха, отделени в една държава, могат да бъдат пренесени в атмосферата, което влошава качеството на въздуха на други места.

Замърсяването на въздуха вреди на човешкото здраве и на околната среда.

В Европа емисиите на много замърсители на въздуха спаднаха значително през последните десетилетия, което доведе до подобрено качество на въздуха в целия район. Въпреки това концентрациите на замърсителите на въздуха са все още прекалено високи и проблемите с качеството на въздуха остават.

Значителна част от населението на Европа живее в зони, по-специално в големи градове, където се наблюдава превишаване на допустимите норми за качеството на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА