Last news in Fakti

14 Февруари, 2016 16:29 1 663 1

Жельо Бойчев: Реформите на Москов – безумства след безумства

  • здраве-
  • петър москов-
  • вот на доверие-
  • лекари

Когато се лишат от здравеопазване цели региони, хората са обречени

Жельо Бойчев: Реформите на Москов – безумства след безумства - 1

„За БСП са важни мотивите, с които внесохме вота на недоверие, както и провеждането на дискусия за здравеопазването. Когато се приемаха едни или други законодателни инициативи, предлагани от мнозинството, всичко се гледаше абстрактно. В момента обаче, в който започне реалното им приложение, се вижда напрежението”. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на БСП Жельо Бойчев. Той поясни, че става въпрос за приемането на националната здравна карта, с което се нанася удар върху общинското здравеопазване.

”Когато се лишат хората от здравни грижи в цели региони, те са обречени”, категоричен бе той. По думите му от националната здравна карта е явно, че се предвижда съкращаване на леглата за активно лечение. „Това ще доведе до затруднен достъп до медицински грижи, корупционен натиск върху системата и влошаването на услугите в сферата”, заяви Бойчев и припомни, че следващата седмица влизат в сила промените в наредбата за лекарствата, в която 400 продукта отпадат от списъка за доплащане от Здравната каса.

Той подчерта, че това става при положение, че България е една от страните в Европа, в която пациентите доплащат най-голям процент. Депутатът от левицата обясни, че по данни на Световната банка 47% процента са за сметка на лични разходи и около 40% на Здравната каса, а препоръчителните нива на лични разходи за здраве са около 20%.

Най-голямото престъпление е да се постави под риск здравето на българските деца.
„Не само че нищо няма да подобри реформата, но ще нанесе тежък удар върху вече постигнатото в здравеопазването -  универсално медицинско покритие и услуга”, заяви Жельо Бойчев. Той допълни, че въвеждането на социално значим основен пакет и допълнителен пакет води до разделение и обричане на солидарния модел на здравно осигуряване.

„Хората ще бъдат дискриминирани по здравна диагноза, при положение, че всички си плащат здравните вноски”, каза още социалистът. По думите му няма спор че в здравеопазването има нужда от реформа. Той обаче заяви, че вместо да се представи разумна и ефективна такава са били представени само хаотични идеи – лична електронна здравна карта, четци за влизане в болници, сега сме на пръстови идентификатори. „Безумства след безумства”, коментира Бойчев.

Той бе категоричен, че няма по-голямо престъпление от това да поставиш под риск сигурността и здравето на българските деца.
Чистият мажоритарен вот не е работещ за страна като България.
Помолен да коментира  подписката за провеждане на референдум, внесена пред дни, Жельо Бойчев заяви, че представителите на левицата няма как да бъдат срещу референдум.

„Винаги и преди всичко трябва да бъде гласът на суверена. Няма пречки да бъде проведен референдум, ако бъде установена коректността на подписката.

Важното е да се проведе дебат по тези въпроси”, каза още той. Народният представител заяви, че по част от заложените въпроси за референдум може да има съгласие, но по други се върви в грешна посока за решаване на проблемите на страната ни. По думите му е елементарно обяснението, че с намаляването на броя на депутатите ще се постигне промяна в начина на функциониране на нашата политическа система.  

Жельо Бойчев коментира, че чистият мажоритарен избор не е работещ за страна като България и подчерта, че преференциите са именно елемент на мажоритарен вот. „Смесената система е много по-удачна за България. Във всеки един мажоритарен вот представителството ще е ограничено”, категоричен бе той.

Според него ще се заложи на финансовото влияние и на това, кой може да направи по-скъпа кампания. „Именно този с по-големи финансови възможности ще има повече шансове, за разлика от младите, които няма да имат възможност”, заяви депутатът и подчерта, че се нуждаем се от активно гражданско общество.

„КТБ е еманация на случващото се в България. Самото допускането на създаването на такъв тип банка, която в рамките на няколко години нарасна като гъба с привличане на  средства и управление на държавни ресурси, и изкупуване на бизнеси в страната, е абсолютно недопустимо”, заяви Бойчев по повод на поредната излязла информация по казуса КТБ.

По думите му сме свидетели на пореден опит за преразпределение на икономическите ресурси в страната, което предизвиква и тежки политически сътресения.  Според него вече за всички е видно смесването на политическа и икономическа власт. „Оттук нататък, като общество, трябва дадем ясна разграничителна линия, за да не ставаме заложници на такъв тип отношения-  да не се създават корпоративно финансирани партии, които да обслужват определени интереси”, заяви социалистът.

Жельо Бойчев припомни, че през 2014 г., за да се изплатят задължително гарантираните депозити държавата е направила трансфер от 2 млрд. лв. към Фонда за гарантиране на влоговете. Важните въпроси според него са - ще бъдат ли върнати парите на българските граждани и ще бъдат ли намерени виновниците.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани

    0 0 Отговор
    Без никакви политически пристрастия, но като го гледам и слушам този миснистър на здравеопазването все повече и повече оставам с усещането, че изобщо не знае, какво прави. Много му се иска на човека да остави някаква диря след себе си, но хич не му се получва и нещата се влошават все повече и повече. То са нелегитимни ваксини, то са орязвания на здравни заведения, то са четци за отпечатъци и т.н. "умнотия" след "умнотия".
    За съжаление явно и той, ще остави диря, но "кафява", като 99,9 % от съвременните ни политици, а народа да върви и да души и бърше след него...ако все още е останал народ !!!