Last news in Fakti

1 Март, 2016 11:16 2 467 1

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет

  • малта-
  • орден-
  • малтийски орден-
  • дарение-
  • линейка
Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет - 1
Снимки: Малтийски орден

МБАЛ Павликени получи в понеделник дарение – линейка. В ранния следобед здравната служба в село Еница, община Кнежа, се сдоби с цялостно оборудване за стоматологичен кабинет.

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет

Дарението е предоставено от Суверенния военен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, чрез съдействието на Националната пациентска организация и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и ще бъде предаден лично от Н. Пр. д-р Камило Дзуколи, извънреден и пълномощен посланик на ордена.

Болницата в Павликени получи линейка, дарение от посолството на Малтийския орден в България. Дарението беше връчено днес от д-р Камило Дзуколи - извънреден и пълномощен посланик на Суверенния военен орден на Св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта на управителя на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева.

Автомобилът е важен за работата на болницата, която обслужва пациенти от общините Павликени и Сухиндол, каза управителят на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева.

Посланик Дзуколи уточни, че решението за дарението е взето, след като в разговор с бившия премиер Симеон Сакскобургготски е станало ясно, че през септември миналата година линейката на болницата в Павликени е изгоряла при пътнотранспортно произшествие.

 

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет

 

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов припомни, че болницата е общинска и голяма част от бюджета на общината е предназначен за поддръжка на лечебното заведение, в което функционират четири отделения и работят над 40 лекари - специалисти.

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет

За първи път за последните 20 години село Еница се сдоби с оборудван зъболекарски кабинет. В селището живеят близо 1200 души и придобивката е особено важна за тях.

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет

Официални гости на събитията бяха комисар Виторио Савати и заместник - ръководител на мисията, Богдан Паташев от Посолство на Малтийския орден в София, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, кметът на с. Еница, гр. Кнежа Илийчо Лачовски, представители от Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Областните управители на Велико Търново и Плевен, Регионална здравна инспекция, Момчил Баев от Национална пациентска организация, инж. Емануил Манолов, кмет на общ. Павликени, Илийчо Лачовски, кмет на община Кнежа, общински съветници, модератори към Център „Амалипе” и местната общност.

Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” е една от най – големите ромски организации в България, която работи повече от тринадесет години в сферата на образователната, социалната и здравна интеграция на ромската общност. От 2011 г. организацията реализира дейности за общностен мониторинг на здравните услуги, както и за повишаване на здравната култура и здравния статус на ромите в 9 общини. Павликени и Кнежа са едни от тези общини, като реализираните дейности доведоха до създаването на устойчиво партньорство между общинските институции, общинската болница и общностните граждански структури, създадени от Център „Амалипе”.

От посолството на Малтийския орден припомниха, че за последните 12 години от мисията са организирани над 300 благотворителни инициативи в 100 различни населени места.

Орденът на Малта дари линейка и зъболекарски кабинет


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Толкова ли сме закъсали бе?