Last news in Fakti

13 Март, 2016 07:45 2 306 1

Революционна операция бори катаракта

  • катаракта-
  • очи-
  • лекари

12 деца са били спасени от слепота, когато хирурзи активират растежа на стволови клетки в окото

Има много причини за слепотата, но повече от половината от тях са следствие от катаракта.

Лещата на окото е прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина. Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата. Те се появяват, когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания. Те постепенно стават по-големи и засягат зрението. Те изкривяват или напълно блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата.

Обикновено е нужна рискована операция за възстановяване на зрението на онези, които са засегнати от нея, но за първи път революционна операция, преведена в Китай, може да остави катарактата в историята. 12 деца са били спасени от слепота, когато хирурзи активират растежа на стволови клетки в окото. Те дават възможност на разрушените тъкани в органите да се регенерират. Конвенционалната операция на катаракта е рискована, още повече, когато се прилага върху млади хора. Правят се големи разрези на предната и задната част на окото; увредената леща се отстранява и се заменя с изкуствена. Въпреки временното възстановяване на зрението, изкуствените лещи не растат, когато се увеличават органите при децата, което означава, че за в бъдеще ще се наложат допълнителни интервенции. Ранни експерименти върху зайци и макаци, правени с цел изследване на стволовите клетки, дават надежда на учените, че са в състояние да регенерират лещите при хората. 12 деца са избрани за новия тип лечение. В рамките на един месец разрезите са напълно изчезнали, а за осем месеца – напълно излекувани. Трябва да се отбележи, че операцията е насочена именно към децата – при тях лещите са по-млади и е много по-вероятно да се възстановят напълно. „Това показва, че може да има нов подход. Можем да „включим“ в себе си собствените си „спящи“ клетки“, казва Кан Джан, професор в Калифорнийския университет, в Сан Диего, и координатор на изследването, цитиран във в-к „Гардиън“. „Само си представете колко чудесно би могло да бъде, ако можем да направим същото срещу инфарктите или включването на невронни стволови клетки в мозъка!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххххххххххх

    0 0 Отговор
    Оправи си заглавието на статията