Last news in Fakti

14 Март, 2016 01:30 1 597 1

Зика не е единствената заплаха покрай комарите

  • вирус-
  • зика-
  • денга-
  • заплаха-
  • комари

Учените припомнят за множеството случаи на малария, денга и чикунгуня в различни точки на света

Зика не е единствената заплаха покрай комарите - 1
Снимка: БТА/АР

Светът е приковал поглед в бързото разпространение на вируса Зика в Южна и Централна Америка, но експерти предупреждават, че заразната болест не е единствената, пренасяна от комари, която е заплаха за човечеството. "Ройтерс" съобщава, че вирусът е един от многото, чиито брой нараства с бързи темпове.

Според учените, опасните насекоми увеличават популацията от Северна Америка до Европа, което опроверга първоначалната теория, че болестите им няма да засегнат никого извън тропиците.

"Имаме своите опасения, тъй като тези видове се разпространяват навсякъде. Днес сме се фокусирали върху Зика, но те може да пренасят много други вируси." - сподели Ана-Бела Фейло от института Пастьор във Франция.

Фактът е, че комарите-преносители, които са от вида Aedes aegypti, могат да се размножават успешно във всякакви предмети - автомобилни гуми, консерви, отпадъци и контитенталните граници не са бариери за тях. Най-заразни са женските представители, които хапят многократно, засищайки се с кръв. По този начин те си набавят нужното количество протеини, за да отгледат успешно яйцата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    0 0 Отговор
    Интерес представлява как са поразили комарите за да разпространяват това тн"Зико"..Преди години проучвахме Белене във връзка с филм за комарите..Оказа се че дразнят комари само от едно обиталище .НА мястото имаше еманации на специфични продукти от древна цивилизация с ядрени мощности..Мястото е било тампонирано от Дунава ,след това разкопано за насипи в града.