Last news in Fakti

19 Март, 2016 19:46 1 284 0

Търновка даде шанс за живот на трима души

  • трансплантации-
  • донорство-
  • велико търново

Това е четвъртият случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара във Велико Търново, но първи реализиран донор

Търновка даде шанс за живот на трима души - 1

56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима болни. Пациентката била приета преди броени дни в областната болница в старата столица с тежък инсулт и въпреки усилията на медиците, изпаднала в мозъчна смърт.

Близките й взели хуманното решение да дарят органите и за трансплантация. Взети били черен дроб, сърце и бъбреци и изпратени в софийски клиники за присаждане на нуждаещи се.

Във Военномедицинска акдемия била извършена 5-часова операция за присаждане на черния дроб на 54-годишен мъж.

В УМБАЛ "Александровска" пък били направени две бъбречни трансплантации. Реципиентите са 48-годишен мъж от Стара Загора и 60-годишна жена от Самоков, които са били на диализно лечение от 2012 г. насам.

Сърцето на търновката обаче се оказало неподходящо за трансплантация.

Това е четвъртият случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара във Велико Търново, но първи реализиран донор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА