Last news in Fakti

27 Април, 2016 11:40 1 704 0

Започва оперативно лечение на кривогледство при деца в старозагорска болница

  • оперативно лечение-
  • кривогледство-
  • деца-
  • старозагорска болница
Започва оперативно лечение на кривогледство при деца в старозагорска болница - 1
Снимка: Болница "Тракия"

Първите 3 деца, страдащи от кривогледство (страбизъм), ще бъдат оперирани на 27 май в клиниката по офталмология на частната Болница „Тракия“ в Стара Загора. Операциите ще бъдат извършени от водещия специалист в лечението на това заболяване, д-р Росица Лолова от столичната МБАЛ „Света Ана“, която наскоро проведе прегледи за страбизъм при деца в очния кабинет на МЦ „Трета поликлиника“.

Такива прегледи и операции ще се провеждат поне 2 пъти месечно и вече се превръщат в част от рутинната дейност на клиниката по офталмология на Болница „Тракия“, съобщи нейният ръководител д-р Валентин Христозов. На 13 май д-р Росица Лолова отново ще проведе прегледи на деца за страбизъм в очния кабинет на МЦ „Трета поликлиника“ – Стара Загора, както и на 27 май след приключване на операциите. Записванията на час за преглед се извършват на регистратура или на телефони 042/988998 и 0895582913.

Кривогледството се проявява при 3-4 процента от децата, но може да се появи и в много по-късна възраст, посочва д-р Лолова. Проблемът не е само естетически, но е преди всичко функционален, тъй като страбизмът лишава болния от възможността за дълбочинно възприятие на действителността чрез двете очи. Лечението на страбизма в ранна детска възраст позволява да се постигне функционален резултат, докато на по-късен етап лекуваме само естетическата страна на кривогледството, допълва д-р Лолова. Затова, колкото по-рано се забележи появата на кривогледство и се направи консултация, толкова по-добри са и възможностите за постигане на оптимални резултати от лечението.

Лечението на страбизма е в зависимост от типа на кривогледството. Обикновено в по-ранна възраст се проявява изкривяването навътре. Изкривяването навън при децата обичайно се проявява в по-късна възраст – около 4-5 години. Има варианти, при които то се повлиява само с поставянето на подходящи очила. Има кривогледство, при което трябва директно да се пристъпи към операция и вариант, при който се извършва операция, след което се носят и очила.

Най-честите причини за появата на страбизъм са две – наличието на далекогледство и астигматизъм в по-големи стойности от съответните за възрастта и наличието на дисбаланс между външните очни мускули, които движат двете очи. Наследствения фактор е силно изразен при кривогледството. Родители, които знаят, че в рода им има хора с големи диоптри, с мързеливо око, с кривогледство, трябва да обръщат особено внимание на децата си и рано да ги водят на преглед, съветва д-р Росица Лолова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА