Last news in Fakti

27 Април, 2016 23:30 1 853 0

Кой е любимият цвят на дървениците?

  • дървеници-
  • цветове-
  • проучване

Дървениците могат да бъдат привлечени или отблъснати от цвета на вашите чаршафи

Ново изследване показва, че вредителите предпочитат да се крият в материи с черен и червен цвят и обикновено са отблъснати от цветове като зелено, жълто и бяло, пише „Нюзуик“.

Изследване, публикувано на 25 април в списание Медицинска ентомология, е установило, че  цветовите предпочитания у дървениците "се развиват с възрастта на насекомите. Младите дървеници нямат добре развити очи и не различават добре цветовете, казва авторът на изследването Корейн Макнийл от Юниън колидж в Линкълн, Небраска

Учените са изследвали насекомите в лабораторни условия. Учените са пробвали какви убежища от цветен картони предпочитат дървениците. Те са имали 10 минути да изберат своя дом.

Учените предполагат, че дървениците предпочитат черното, защото представлява тъмнината, към която те се стремят. В края на краищата, те са предимно нощни насекоми, които се крият в ъглите на дюшеците и други пукнатини преди да излязат да се хранят с кръвта на хора или други животни, казва Макнийл.

Възможно е дървениците да предпочитат червеното, защото това е цветът на кръвта.  Когато се хранят, дървениците се ръководят от неща като температура и отделянето на въглероден диоксид, но те реално не могат да видят кръвта. Теорията на Макнийл е, че насекомите предпочитат този оттенък, защото имат червеникав екзоскелет, така че този цвят подсказва наличието на други дървеници.

Жълтото и зеленото пък наподобяват на силно осветени места и затова е възможно паразитите да ги избягват.

Въпреки резултатите от изследването си, учените не съветват хората да изхвърлят своите червени или тъмно оцветени чаршафи.

Тъй като дървениците обикновено обитават тъмните кътчета и търсят кръв чрез значи, които нямат нищо общо с цветовете, смяната на спалното бельо не е гаранция, че ще се отървете от кръвожадните насекоми.

Въпреки това, резултатите от проучването могат да бъдат използвани за разработване на по-добри капани, които да се използват, за да се провери наличието на насекомите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА