5 Май, 2016 07:00 2 133 0

Как кожни клетки се превърнаха в сърце

  • сърце-
  • кожни клетки-
  • мозък-
  • учени-
  • лекарства-
  • гени

Учените постигнали това без да добавят гени в процеса

Как кожни клетки се превърнаха в сърце - 1

Учени успяха да трансформират клетки от кожа в туптящо сърце и мозък

С помощта на смесица от лекарства, изследователи успяха да превърнат човешки кожни клетки в клетки на сърце. Учените постигнали това без да добавят гени в процеса на изменение на кожните, и дори прескочили фазата, в което стволовите клетки са способни да образуват всеки друг тип клетки. Това в огромна стъпка напред в тъканната регенерация.

Учените успели да превърнат кожни клетки на мишки в мозъчни. Екипът, ръководен от Шън Дин в Института Гладстон  по сърдечно-съдови заболявания в Сан Франциско, се надява, че изследванията биха могли да бъдат в помощ в регенерацията на увредени тъкани, например при пациенти, претърпели сърдечен арест (спиране механичната дейност на сърцето).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА