Last news in Fakti

25 Май, 2016 05:00 20 647 13

Учени съветват: Не прекалявайте с картофите!

  • картофи-
  • скорбяла-
  • болести-
  • здраве
Учени съветват: Не прекалявайте с картофите! - 1
Снимка: shutterstock.com

Ако обичаме картофи и ги ядем по 4-5 пъти в седмицата, рискуваме здравето си. Американски учени установили, че прекалената консумация на картофи води до повишаване на кръвното налягане, пише Daily Express. Това пък води до куп други опасности като инсулт, сърдечна недостатъчност, проблеми с бъбреците, дори и деменция.

Дори да не са пържени, а печени, пюрирани или варени, ако се ядат често, опасността да имаме проблеми със здравето, е голяма.

Експертите са стигнали до този извод, след като са направили три проучвания, в които са участвали повече от 150 000 жени и над 36 000 мъже. Тези хора не са страдали от високо кръвно, но увеличавайки консумацията на картофи, са започнали да имат проблеми.

Учените обясняват, че е по-добре да заменим порцията с картофи със зеленчуци, които не съдържат скорбяла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 компир

    5 0 Отговор
    Е хубава и таз,хората по Смолян и Самоков ги хапват сутрин,обед и вечер пък са си много добре.
  • 2 Лъчо

    8 1 Отговор
    Ми какво да ядем тогава? Салам от магазина в който вместо месо има някаква каша с неустановен произход ли?
  • 3

    0 0 Отговор

    Коментиран от #10

  • 4 Бахмаамууу

    0 3 Отговор
    Ми ще ядем пасти... Така каза кралицата!
    Ще си ближем и х... за сол и подправки!
  • 5 mediator37

    1 1 Отговор
    Учените да го кажат на германците.
    Защото нацията им трябваше досега да се е затрила от инфаркти.
  • 6 брей,брей

    6 0 Отговор
    Дали картофите довеждат до тези болежки или модерните препарати и торове с които са обработвани ??? Щото баба ми ,Бог да я прости,цял живот си ги садеше сама ,с тор от животинките на село,със варов разтвор пръскан с метличката и картофите не слизаха от печката...кеф ти с мас изпържен,кеф ти варен,кеф ти с масълце във фурната...Даже зимно време отгоре върху печката ги нахвърляше ей тъй-необелени,само измити-утрепвахме се от ядене ,само с малко солчица...Разправяше че благодарение на "компиро" са оцелявали през войните...Пък живя до 98г.,без да знае какво е високо кръвно и бастун...
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Че то ако и картофи не ядем то кво остава ... ориз ,зеленчуци и плодове- дето не са истински, всичко е внос и пълно с нитрати и ГМО-та....
  • 8 asas

    3 0 Отговор
    Абе, къде ще ми сравнявате американските химии с нашите картофи. Трева да почнем да пасем пак ще лажат вредна е ми как няма да е вредна като постоянно пръскат пестиците по всичко
  • 9 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ГОЛЕМИ ТЪПОТИИ
    РУСНАЦИТЕ СА ЯЛИ ВАРЕНИ КАРТОФИ САМО И СА СПЕЧЕЛИЛИ
    ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
    МНОГО ОБИЧАМ КАРТОФИ КАТО ГАРНИТУРА
  • 10 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от " ":

    САМО ТАКА МИТАК
  • 11 Найденов

    2 1 Отговор
    Очевидно американките картофи са вредни.
    При тях може би и картофите са ГМО.
  • 12 бббббб

    2 0 Отговор
    И Инките са яли само картофи ,но не са измрели от тях...
  • 13 Пюре

    5 0 Отговор
    Абе , прасенца, вие някога да сте ходили на село? Да се садили картоф, да сте яли от него? Не сравнявайте картоф от магазина и картоф от село! Аз съм израснал с картофи приготвени по всякакъв начин, ял съм сланина, ял съм свинско, ял съм всичко приготвено на село и не съм умрял. Като започнат разни учени, които са закърмени с шейкъри и въртят педераските си дупенца по фитнесите,аз не мога да приема това от тях. Ние сме балканджии, картофа, боба, месото, хляба, лютата чушка, сланината са основата. Сега някой да не ме изкара селянин, варварин и т.н. , отдавна не живея на село, но не значи, че съм забравил какво е било.