27 Май, 2016 10:43 2 745 1

Супер бактерия слага край на антибиотиците?

  • супер бактерия-
  • антибиотици-
  • край

В САЩ регистрираха инфекция, неподатлива към лечение

В САЩ установиха първия случай на инфекция, който не е лечим чрез какъвто и да е вид антибиотици, съобщи РИА Новости.

Става въпрос с бактерия, с която се е заразила 49-годишна жена от Пенсилвания. Тя страда от инфекция на пикочните пътища.

Самата супер бактерия е заразена от плазмид. Това е малък извънклетъчен фрагмент от ДНК. Предполага се, че в него се съдържат гени, отговорни за резистентността на прокариотни организми към някои лекарствени вещества. Единият ген се нарича mcr-1, който предлага имунитет към лекарства и особено към колистин.

„Това значи, че бактерията е устойчива на всички лекарства“, се казва в доклад на Antimicrobial Agents and Chemotherapy. В момента се търсят начини за елиминиране на бактерията.

„Възможно е да попаднем в постантибиотична ера.“ Това бе заявено от директора на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ – Томас Фриден.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tuzarya

    0 0 Отговор
    Ехххх тези американци! Пак са изтървали някоя бактерия от "секретните" си лаборатории! Не се ли научиха вече след като пуснаха вируса на СПИН ?!