Last news in Fakti

27 Май, 2016 23:00 1 086 1

Преподаватели от България и Норвегия ще обучават етнически групи на здравна култура

  • лекари-
  • обучение-
  • роми
Преподаватели от България и Норвегия ще обучават етнически групи на здравна култура - 1

Преподаватели от България и Норвегия започват да обучават представители на етническите малцинства, за да изградят мотивация и нагласи за профилактика и лечение на заболявания, които са сериозен социален проблем.

Обученията ще се правя в градовете Пловдив, Кюстендил и Стара Загора на достъпен език и с практическа насоченост.

Това ще се случи благодарение на проекта „Повишаване на капацитета на преподавателите в Медицински университет – Пловдив в обучение с фокус върху здравната информираност на ромската общност“. Той се реализира в рамките на Програма BG09 „Фонд за стипендии на европейското икономическо пространство”, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2009 – 2014.

Партньори по проекта са Медицински университет – Пловдив, CBNRM Networking, Кристиансанд Норвегия и Фондация за Регионално Развитие Рома 1995.

„Чрез проекта ще изградим капацитет на преподаватели от МУ – Пловдив за образователна подкрепа на граждани от етнически малцинства, включително роми и ще проведем обучение на представители на ромската общност относно заболявания, представляващи здравен и социален проблем сред малцинствени групи и хора в неравностойно социално положение”, отбелязаха от екипа на проекта.

„За изграждане капацитет на преподавателите от МУ – Пловдив ще проведем работно посещение в Норвегия за проучване на добри практики и 7 модулно обучение по следните теми: Специфика на обучението на етнически малцинства ще бъде с лектор Ларс Соефтестад, който е представител на норвежкия партньор. Сред темите са още „Обучение за предотвратяване на вродени детски аномалии”, „Отглеждане на кърмачета”, „Обучение за ХИВ/СПИН”, „Обучение за чревни инфекции с диариен синдром”, „Семейно планиране”, разкриват още хората от екипа.

Обучените преподаватели ще проведат 6 изнесени семинара за обучение на 300 представители на ромската общност от Пловдив, Кюстендил и Стара Загора. Обученията ще са на достъпен език и с практическа насоченост. Те ще бъдат насочени към малцинствени групи, включително и ромската общност.

Ще бъде изграден сайт на проекта с Виртуален информационен център за online обслужване на целевите групи и продължаване на комуникацията между медицинските специалисти и представителите на ромската етническа общност и след приключване на проекта. На сайта ще бъдат качени разработените по проекта програми, учебни модули, презентации, Ръководство и Методология за обучение на обучители и други.

Общата стойност на проекта е 226 954.85 евро, като безвъзмездната финансова помощ е 90%, а с 10% той е съфинансиран от МУ-Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахмаамууу

    0 0 Отговор
    За половин век съм видял един учен циганин на живо и един по телевизията... Другото се учи да краде, лъже и мами от малко!