28 Май, 2016 11:25 1 853 0

Лекари: Отложете или преместете Олимпиадата заради Зика

  • зика-
  • вирус-
  • олимпиада-
  • олимпийски игри-
  • рио-
  • бразилия-
  • лекари-
  • сзо

СЗО отхвърли призива за преместване на летните олимпийски игри

Лекари: Отложете или преместете Олимпиадата заради Зика - 1
Снимка АП/БТА

Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро трябва да бъдат отложени или преместени "в името на общественото здраве" заради вируса Зика, който продължава да се разпространява в Бразилия. Това искане бе отправено към Световната здравна организация в петък от над 100 изтъкнати лекари и професори в отворено писмо, съобщава Си Ен Ен.

"Ние правим този призив, въпреки широко разпространения фатализъм, че Игрите в Рио са неизбежни или "прекалено големи, за да се провалят", се казва в писмото, адресирано до генерален директор на СЗО Маргарет Чан.

"Ние сме загрижени за световното здравеопазване. Бразилският щам на Зика уврежда здравето по начини, които науката не е виждала преди", се казва още в писмото.

Писмото показа как медицинската общност е разделена по отношение на това, какво трябва да се направи за Игрите в Рио.

В четвъртък д-р Том Фриден, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, заяви, че "няма причина, свързана с общественото здраве, която да наложи отмяна или отлагане на Олимпиадата."

В отговор на апела на лекарите, СЗО публикува изявление, в което се казва, че въз основа на текущата оценка,  "отмяна или промяна на местоположението на Олимпиадата през 2016 г. няма да промени значително международното разпространение на Зика."

Организацията отбелязва, че Бразилия е една от близо 60-те страни, в които вирусът все още продължава да се разпространява. Според експертите от СЗО милиони души пътуват из страните от Южна Америка по най различни причини, а това не е довело до епидемии по целия свят. Затова най-добрият начин за намаляване на риска от заболяване е следването на правилата за хигиена по време на пътуванията.

Международният олимпийски комитет също заяви, че няма намерение да отмени или отложи Игрите в Рио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА