Last news in Fakti

29 Май, 2016 07:45 1 372 0

Безплатна контрацепция за тийнейджърките в развиващите се страни

  • развиващите се страни-
  • контрацепция-
  • бременност-
  • тинейджърки

Ето какво би струвало да се даде контрацепция на всяка тинейджърка в развиващия се свят

Безплатна контрацепция за тийнейджърките в развиващите се страни - 1
Снимка АП/БТА

Предоставянето на контрацептивни средства на всички подрастващи жени в развиващите се страни е финансово осъществимо начинание, което ще помогне за намаляване на майчинството и детската смъртност. Това са заключенията от нов доклад, публикуван от американския американския институт “Гутмахер”.

Осигуряването на висококачествена контрацепция за всички сексуално активни млади жени на възраст между 15 и 19 години, които искат да избегнат бременност, ще струва около 770 милиона долара на година или по около 21 долара на човек.

От 252 милиона сексуално активни момичета в развиващите се страни, 23 милиона нямат адекватен достъп до контрацептиви, се казва в доклада.

Осигуряване на такива средства в развиващите се страни ще струва по около 7 долара преки разходи и още около 15 долара непреки разходи.

Преките разходи включват контрацептиви и заплати за здравните работници, както и някои други разходи. Непреките разходи включват различни кампании в подкрепа за програмите, като например наблюдение и обучение на персонала, информационни и образователни дейности.

Авторите на доклада насърчават инвестирането в младежки центрове и образователни програми, където юношите ще могат да получат изчерпателна и "подходяща за възрастта им" информация и консултация със специалист, както и достъп до противозачатъчни средства.

Увеличаването на контрацептивните услуги ще има много здравни и икономически предимства, се казва в доклада.

Това ще намали опасните аборти поне с 2,4 милиона, както и непланираните раждания с около 2,1 милиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА