Last news in Fakti

30 Май, 2016 04:00 3 650 0

Мащерката – срещу кои болести ни помага

  • мащерка-
  • болести-
  • лекува

Мащерката е едно от най-разпространените растения в България. Тя е силно здравословна билка, богата на тимол и етерично масло, с редица лечебни свойства, съобщава The Times of India.

Тези вещества имат противогъбични и антисептични свойства и могат да бъдат полезни за спасяване на човешки животи при ухапвания от насекоми, както и при изгаряния и рани.

Според учените мащерката е полезна за храносмилането, особено след приема на тежка храна. Растението служи за подобряване на настроението и се справя успешно с умората. Предимствата на мащерката се крият в това, че съдържа много калий, калций, желязо, селен и манган. Ето и някои болести, за лечението на които тя спомага.

1. Проблеми с дихателната система - билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, бронхит, астма

2. Стомашни и чревни заболявания – тъй като мащерката притежава силно противовъзпалително действие, тя помага в борбата срещу язвата, колита, хроничния гастрит, коликите, диарията

3. Кожни проблеми - има положително влияние при проблемна, възпалена, мазна кожа и акне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА