24 Юни, 2016 05:00 3 176 0

Бум на абортите в Латинска Америка заради вируса Зика

  • аборт-
  • зика-
  • вирус-
  • латинска америка-
  • забрана-
  • жени-
  • страх-
  • бременност

Експерти твърдят, че страните от региона трябва да вдигнат забраната за аборт на фона на нарастващия страх от вируса

Бум на абортите в Латинска Америка заради вируса Зика - 1
Снимка АП/БТА

Страхът от вируса Зика е допринесъл за "огромно" увеличаване на броя на жените в Латинска Америка, които искат да направят аборт, сочи проучване, публикувано в изданието „New England Journal of Medicine“.

Според изследването броят на заявленията за аборт в Бразилия се е удвоил, а в други латиноамерикански страни е нараснал трикратно над обичайната статистика.

Много правителства посъветваха жените да не забременяват, заради съществуващия риск, бебетата да се родят с микроцефалия - - вродена малформация, при която обиколката на главата на детето е с много по-малък размер от нормалното и почти може да доведе до проблеми в развитието на бебетата.

Вирусът Зика, който се разпространява от комарите, е регистриран в 60 страни и територии по цял свят. Повече от 1500 бебета са били диагностицирани с микроцефалия, която е причинена от вируса.

Тъй като абортът остава незаконен в много части на Латинска Америка, жените са принудени да се обръщат към неофициални методи.

Онлайн платформата "Жени в мрежата", която съветва жените онлайн и след това им доставя хапчета "анти бебе", е получиха хиляди запитвания в периода 17 ноември 2015 г. - 1 март 2016 г. Анализирайки цифрите, от портала са направили статистика, която показва, че в страни като Еквадор и Бразилия, където властите съветват жените да не забременяват заради Зика, има почти двойно увеличение на запитванията за аборт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА