Last news in Fakti

25 Юни, 2016 05:45 19 961 13

5 храни, които трябва да ядем с обелките

  • храни-
  • обелки-
  • здраве
5 храни, които трябва да ядем с обелките - 1
Снимка: shutterstock.com

Здравословното хранене изисква усилие. Продуктите трябва да бъдат приготвени по определен начин, в конкретни комбинации и дози. Не и когато залагате на някои плодове и зеленчуци. Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им, включително и обелката или кората.

Свикнали сте да белите ябълките, защото са ви по-вкусни? Е, спрете! Ето кои храни трябва да оставите с обелките и защо:

Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.

Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.

Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.

Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.

Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 у нас е така

    1 0 Отговор
    Да..но и Тиквата....
  • 2 Тони

    1 0 Отговор
    Аз лично не знам гроздето да се бели преди да се яде.
  • 3 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    2 0 Отговор
    моя банан ше ви дам да го забелите, няма проблем :)

    Коментиран от #10

  • 4 Чичо Мето

    0 0 Отговор
    Вчера изядох студения пъпеш с обелките...жената го беше турила у хладилника.
  • 5 Гьобелс

    3 2 Отговор
    Да не забравяме и орехите! Те също трябва да се ядат с черупките.В нашето село всички така ги ядем и няма нито един кариес.
  • 6 144

    0 0 Отговор
    Банани
  • 7 УТИ

    0 0 Отговор
    Раци- цели, непочистени, немити - естествен източник на полезни вещества и свежест
  • 8 Роман Ценов

    0 2 Отговор
    Е как ще ям картофа с кората той дори да се измие и пак ще има пръст по кората.Или краставаците (корнишони) все пак като се откъсне краставицата има много бодлички.Дори след измиване част от бодличките не се измиват и краставицата си остава така.Като ядеш краставица с кората хем ще горчи хем тези бодлички могат да ти наранят устата.

    Коментиран от #9

  • 9 Наско

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Роман Ценов":

    Пишеш глупости.И картофа можеш да си го накиснеш и добре да го измиеш и бодлите на краставицата се начупват още при миенето,а горчивото е в опашката и просто си го изрязваш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 javorrrrr

    2 0 Отговор
    Ябълките - ок. Морковите - да речем че трябва да се изжули калта с някаква твърда четка и да се измият хубаво. Картофите - има вариант да се ядат с кората. Краставиците - някои корнишони стават. Гроздето - незнам някой да го бели преди ядене.

    Ами легендата за нитратите дето се натрупват в корите...
  • 12 Друг Гост

    2 3 Отговор
    Майко мила каква простотия цари тука :X Всичко изброено може преспокойно да се яде с кората. Картофите като са пресни са с доста тънка кора ако не знаете да ви светна. Морковите може спокойно да си ги накиснете в вода след това да ги измиете и готово. Колкото до гроздето някой хора (казвам го за тея дето не са чували) го ядът без обвивката понеже е по трудна за смилане в стомаха.
  • 13 патокътДоналд

    0 0 Отговор
    А доматите с колците...