Здравословното хранене изисква усилие. Продуктите трябва да бъдат приготвени по определен начин, в конкретни комбинации и дози. Не и когато залагате на някои плодове и зеленчуци. Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им, включително и обелката или кората.
Свикнали сте да белите ябълките, защото са ви по-вкусни? Е, спрете! Ето кои храни трябва да оставите с обелките и защо:
Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.
Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.
Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.
Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.
Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 у нас е така
08:34 25.06.2016
2 Тони
11:06 25.06.2016
3 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно
Коментиран от #10
11:35 25.06.2016
4 Чичо Мето
12:07 25.06.2016
5 Гьобелс
12:58 25.06.2016
6 144
15:33 25.06.2016
7 УТИ
16:12 25.06.2016
8 Роман Ценов
Коментиран от #9
16:51 25.06.2016
9 Наско
До коментар #8 от "Роман Ценов":
Пишеш глупости.И картофа можеш да си го накиснеш и добре да го измиеш и бодлите на краставицата се начупват още при миенето,а горчивото е в опашката и просто си го изрязваш.17:26 25.06.2016
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 javorrrrr
Ами легендата за нитратите дето се натрупват в корите...
23:33 25.06.2016
12 Друг Гост
22:06 29.04.2017
13 патокътДоналд
07:11 05.10.2019