Борейки се да се справят с увеличаващите се екстремни климатични явления, редица култури произвеждат повече химически съединения, които могат да причинят здравословни проблеми при хората и животните, хранещи се с тях, предупреждават учени.
Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) показва, че насаждения като пшеница и царевица произвеждат повече токсини като защитна реакция срещу климатичните крайности. Въпросните съединения обаче са вредни за хората и добитъка, ако бъдат консумирани продължително, отбелязват авторите на доклада.
„Културите реагират на сушата и повишението на температурите подобно на хората в стресова ситуация“, казва Джаклин Макглейд от Програмата на ООН за околната среда.
При нормални условия растенията преобразуват абсорбираните нитрати в хранителни аминокиселини и протеини. Продължителната суша обаче забавя или предотвратява преобразуването, в резултат на което в културите се натрупват повече опасни нитрати. Приемът чрез храната на твърде голямо количество от тях нарушава способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в човешкото тяло.
Сред растенията, склонни да натрупват твърде много нитрати по време на стрес, са царевицата, пшеницата, ечемикът, соята, просото.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 АзСъмБългарче
14:32 27.06.2016
2 1234
20:56 27.06.2016