Last news in Fakti

26 Юни, 2016 01:45 4 016 2

Крайностите в климата развалят храната

  • климат-
  • промени-
  • вреда-
  • храна
Крайностите в климата развалят храната - 1
Снимка: shutterstock.com

Борейки се да се справят с увеличаващите се екстремни климатични явления, редица култури произвеждат повече химически съединения, които могат да причинят здравословни проблеми при хората и животните, хранещи се с тях, предупреждават учени.

Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) показва, че насаждения като пшеница и царевица произвеждат повече токсини като защитна реакция срещу климатичните крайности. Въпросните съединения обаче са вредни за хората и добитъка, ако бъдат консумирани продължително, отбелязват авторите на доклада.

„Културите реагират на сушата и повишението на температурите подобно на хората в стресова ситуация“, казва Джаклин Макглейд от Програмата на ООН за околната среда.

При нормални условия растенията преобразуват абсорбираните нитрати в хранителни аминокиселини и протеини. Продължителната суша обаче забавя или предотвратява преобразуването, в резултат на което в културите се натрупват повече опасни нитрати. Приемът чрез храната на твърде голямо количество от тях нарушава способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в човешкото тяло.

Сред растенията, склонни да натрупват твърде много нитрати по време на стрес, са царевицата, пшеницата, ечемикът, соята, просото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АзСъмБългарче

    1 0 Отговор
    Със обръщането на полюсите в близките 10 години въпроса ще бъде решен... Нема да има озонов слой и няма нищо да има... само спомени че е имало некакво си дето не било сапиенс... Щото било злобно лакомо тъпо и нагло... като политиците и журналистите ама в много по-голям обем!
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Сега започват да ни убеждават ,че поради климатичните промени житото и царевицата ставали отровни.Така а а а,а какво да кажем за това дето продуктите за растителна защита на американската фирма мон....о натровиха тотално земеделските земи на планетата.Защо намесвате затоплянето като виновник,а фирмата отровител се спотайва и продължава да ни трови с химията си.Какво излиза на практика:дадена фирма произвежда бацили,гъби(ки,зарази и т.н.,а другия клон на фирмата произвежда хербицидите които да ни спасяват от тия зарази.Ето например колорадския бръмбар,аз в моето детство не съм чувал и виждал такъв бръмбар,просто нямаше,у дома се сееха картофи и не помня да са се пръскали с нещо.Но около 60те години започнаха да пръскат най напред с ДДТ.И малко по малко стана така,че не напръскаш ли с нещо трудно ще изкараш здрава продукция,което според мен се дължи само и единствено на сеенето на такива култури които не дават реколта ,ако не ги третираш с хербициди.От скоро започнаха да се виждат над България да прелитат самолети които пръскат финни частици ,може би алуминиеви,и по този начин да замърсяват обработваемите площи и да унищожават земеделието ни.Всичко това води до нарушаване на природния баланс на планетата,и трябва народите да се съберат и да уличат виновника за това ,защото публична тайна е кой е той,и откъде идват бедите ни на последък.