Last news in Fakti

28 Юни, 2016 04:15 6 628 0

Защо трябва да спортуваме на открито?

  • спорт-
  • открито-
  • тренировка-
  • тяло
Защо трябва да спортуваме на открито? - 1
Снимка: shutterstock.com

Пролетта и лятото са най-добрите сезони за спортуване на открито. Вместо в жегите да висите в задушните фитнес зали, насладете се на тренировка навън, особено в по-хладните утрини и вечери. Независимо дали ще е йога на открито, колоездене, джогинг или нещо друго, ето и шест причини, защо да спортувате извън затворени помещения:

1. Спортът на открито повдига настроението
Според много проучвания прекарването на време навън прави хората 50 на сто по-щастливи, отколкото стоенето в затворени помещения. Други изследвания твърдят, че упражнения на въздух намаляват напрежението, объркването, гнева и депресията. Достатъчно е само да си направите дълга разходка в парка и това веднага ще се отрази добре на настроението и самочувствието ви.

2. Спортът на открито подобрява вниманието и фокуса
Според едно проучване от Университета на Илинойс децата, които спортуват и играят на открито (в парк или градинка) поне 20 минути, след това се концентрират по-добре. Това изследване показва, че външната среда и особено по-зеленият ландшафт, действа много добре на вниманието, подобрявайки го.

3. Спортът на открито е по-лесен за привикване
Според друго американско откритие, физическата активност на вън по-лесно се превръща в рутина. Много хора са склонни да се откажат да идат на фитнес или да пропуснат тренировка след безкрайните часове в офиса и/или заради ангажиментите покрай семейния живот. В проучването се твърди, че упражненията на открито по-често се превръщат в рутина и навик.

4. Спортът на открито е по-ефикасен
Свежият въздух, слънчевата светлина и като цяло природата са много вдъхновяващи, особено в сравнение с интериора на закритите пространства. Според учените хората, които спортуват навън, се движат повече и това е гаранция за по-осезаеми резултати. Според проучване от 2008 г. процентът на децата с наднормено тегло, които прекарват повече време навън е с 27 до 41 по-нисък, отколкото на децата, които прекарват повече време на закрито.

5. Спортът на открито повишава нивата на енергия
Упражненията навън със сигурност дават голям тласък на човек – той спира да се чувства муден и заради свежия въздух. В проучване от 2009-та на Университета в Рочестър, само 20 минути спорт навън действа по-тонизиращо от чаша кафе. Така че, ако се чувствате изчерпани, не си правете кафе, а се разходете сред природата, ако имате тази възможност.

6. Спортът на открито подобрява нивата на витамин D
Ясно е, че тренировка на открито, освен безплатна е и начин да си набавим допълнително количество витамин D. Това е особено полезно за хората с наднормено тегло, които имат по-голяма нужда от този витамин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА